19 април, 2024

Коронавирусът оказа драстично въздействие върху пазара на труда по целия свят. Станахме свидетели на промяна на цели индустрии. Кризата не подмина и ИТ сектора. Редица технологични гиганти с почти неограничени преди това финансови възможности попаднаха под ударите на рецесията и прибегнаха до намаляване на разходите, включително съкращаване на персонал.

Какво обаче търсят работодателите по време на пандемията?

На база своя опит и наблюдения над работодателите в 60 пазара, Adecco Group, водещ разработчик на HR решения, създаде ръководство, за да помогне на търсещите нова работа. Ето какви са основните умения, които се търсят на пазара на труда:

Адаптивност и устойчивост

Работодателите са изправени пред задачата да търсят баланс в оперативното управление между нивото на персонала и разходите за труд. Заради това гъвкавото работно време става все по-популярно, а очакванията към служителите са да могат да се справят с променящата се работна среда и задължения. Има компании, които са изправени пред трудни решения и много от тях се борят да продължат да функционират седмица за седмица.

Затова работодателите търсят екипни играчи, които могат да допринесат при трудни обстоятелства и да работят самостоятелно, когато е необходимо. Устойчивостта е способността на служителите да се справят с промените, когато се случат, и да поддържат една и съща работна етика. Търсещите работа, демонстриращи тези качества несъмнено ще бъдат предпочитани на пазар на труда. Затова е препоръчително в автобиографията или мотивационното писмо да се изтъкват лични качества като:

  • адаптивност
  • устойчивост
  • гъвкавост
  • кооперативност.

Лидерски умения

Работодателите търсят служители, които ще създадат усещане за общност в екипа, дават пример и работят за постигане на общата фирмена цел. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, когато кандидатствате във фирма, е да прикачите мотивационно писмо и да обясните защо сте ентусиазирани да работите за тях. Със сигурност това ще ви отличи от останалите кандидати.

Емоционална интелигентност

Работили ли сте някога в екип, в който се справя добре въпреки различията между хората? Това е проява на високо ниво на емоционална интелигентност на хората в него. Едно от ключовите съображения, които работодателят ще направи по време на процеса на наемане, е къде ще се впишете в настоящия екип и колко добре ще се интегрирате. Затова трябва да се стремите да демонстрирате, че сте професионални, учтиви, вежливи и добросъвестни, когато изпълнявате работните си задължения. Емоционалната интелигентност понякога се бърка с това да можеш да показваш емоции открито. Всъщност е точно обратното – става дума по-скоро за мъдростта да знаеш кога да показваш емоции и кога не е подходящо.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,