20 април, 2024

Иван Русев е част от управленския екип на Experian Bulgaria. Ръководил е екипи в България, Малайзия, Индия, САЩ и Латинска Америка. В света на технологиите е от 22 години и е имал възможността да участва в изграждането на няколко нови софтуерни продукта. Горд е, че всеки един от тях е бил високо оценен и основната причина за успеха е силният екип зад гърба му. Определя себе си като ентусиаст и мечтател. Личното му мото е „Get the right things done“

Experian e глобален технологичен лидер в предоставянето на информация. Офисът в България е основан през 2004 г. и в него работят 1000 професионалисти в сферата на разработката на софтуер и аналитични решения. Страстта към технологиите и иновацията са в тяхното ДНК и не случайно през 2019 г. сп. Forbes обяви компанията за една от „Най-иновативните в света“ за шеста поредна година.

Каква е формулата за успех в ИТ сектора?

Ако я открия, ще я патентовам, но със сигурност в нея има много труд, амбиция и адаптивност. Това, което винаги е работело за мен, е да имам ясна идея какво искам да постигна. Често си го записвам и това ми помага да избистря целта си, да я формулирам правилно и да мога да я споделя с екипа си. След това е неизбежният маратон от упорита работа и адаптиране към обстоятелствата. Насърчавам екипа си да е активен във всички процеси на работа, както и да дава своята обратна връзка към мен. Това ни позволява свобода за действие и дава отговорност на всеки за крайния резултат. Заедно се подкрепяме и си помагаме да останем фокусирани върху крайната цел като се стремим да превръщаме предизвикателствата във възможности.

И финално, ако човек се стреми към успехи и развитие, трябва да се възползва от възможностите да експериментира и излиза от зоната си на комфорт. Винаги съм обичал да излизам извън ролята си и така трупам ценен опит. Често съм и сред експериментаторите на нови идеи – все пак без риск няма печалба, а големите ни рискове водят до истинските успехи.

Откъде дойде страстта Ви към технологиите, така че дори в предизвикателни моменти да Ви поддържа убеден, че това е правилната професия?

Моят път в света на технологиите започна в Компютърния Техникум в Правец (УКТЦ). Като всяко дете ме запалиха електронните игри. След много часове в компютърните зали дойде и желанието да напиша „своя програма“, след това се появи състезанието кой от съучениците ще знае най-много и кой ще напише най-сложната и щура програма.

Съвсем естествено по-късно продължих образованието си в същата специалност в Техническия Университет в София. Може да звучи странно, но никога не съм си задавал въпроса дали това е правилната професия за мен. Вътрешно винаги съм бил убеден, че съм направил правилния избор и съм се чувствал щастлив в ролята си.

Кое според Вас е ключово за поддържането на добър и пълноценен екип, който да се чувства добре в работната атмосфера и същевременно да е устойчив в трудните моменти?

Имал съм възможност да работя с хора от най-различни култури, както и да управлявам такива екипи извън България. Винаги съм търсил възможности да бъда част от силен колектив, да имаме своята обща мисия, да се подкрепяме, да се предизвикваме, и задължително да гледаме в една посока.

Изграждането на добър и пълноценен екип е интересна задача. Съмнявам се да има универсален начин. Поне за мен рецептата е да разбирам мотивацията на хората, да комбинирам силните им страни и да им помагам да припознаят общата цел. След това идват общите ценности, честната и открита комуникация, споделената амбицията и желание за успех. И разбира се, не забравяйте да празнувате успехите на екипа. Няма нищо по-зареждащо.

Бих обърнал внимание и на силните характери в екипа. С правилният подход именно те са влиятелните старши хора в екипа, които стоят в основата на всеки проект (алтернативно, трябва да се внимава кой става част от екипа и да се действа бързо ако има дисонанс).

Каква е методологията на работа в Experian Bulgaria? Кои са ключовите умения за успеха на екипа? 

Има известна вариативност в зависимост от екипа и съответно продукта, по който се работи, но типично гледаме да минимизираме администрацията и броя намесени роли. Зрелите екипи при нас са екипите, в които Продуктовите мениджъри и инженери работят заедно и имат общи цели. Цели, които естествено са предварително съгласувани с бизнес нуждите на нашите клиенти. Паралелно, даваме свобода на инженерите ни да управляват техническия аспект на продуктите, да актуализират технологиите, да адресират technical depth и имплементират нужната автоматизация.

Колко е важен лидерът за цялостната амбиция и успешна работа на екипите?

В силния екип е най-важен самият екип, а не конкретни лица. Затова и основната роля на лидера е активно и непрестанно да подобрява нивото на екипа си. Да работи за развитието както на отделните членове, така и върху екипната динамика и отношения. В един отличен екип амбицията, атмосферата и резултатите би трябвало да идват от самия екип, а ролята на лидера да е невидима.

Кои са добрите практики при срещането на предизвикателства? 

Няма по-добра практика от това екипа да има високи стандарти на работа. Тогава предизвикателствата са част от работния процес, а хората ги приемат като добър шанс да научат нещо ново. Ако все пак сте в процес тепърва да развивате екипа, заложете на открита комуникация, адаптивност и креативност. Също не забравяйте да казвате „не“, има задачи, за които може все още да не сте готови. Потърсете съвет от по-опитен колега, не се поддавайте на паниката, мислете.

Какъв е процесът на подбор в Experian? Как разбирате, че даден кандидат е правилният човек за Вашия екип?

В компанията имаме висок процент на препоръки от страна на колегите. Това за мен е сигнал, че сме се доказали като силен бранд, и показва, че всеки един от нас е най-силният посланик, който Experian може да има. Относно самия подбор, основната проверка е за нужната мотивация и пасване с културата ни. За целта интервюират основно хора от екипа, така и самият кандидат има шанс да се запознае с бъдещите си колеги. Наясно сме, че и двете страни трябва да се харесат.

Как се развива и задържа талант в голяма компания като Experian?

Experian e компания, която определено предлага на своите служители цялостна програма от възможности както за професионално, така и за личностно развитие. Организираме класическите:

  • Стажантски програми
  • Tech talks
  • Програми за вътрешни обучения
  • Работа по различни продукти
  • Участие в най-различни конференции
  • Менторски и коучинг програми
  • Хакатони и т.н.

Това, което обаче ни прави уникални, е желанието на всички да споделят. Още с постъпването си в компанията, всеки служител е свързан с т.нар. buddy, чиято основна цел е да подпомогне успеха му. В последствие помощта идва от екипните мениджъри, но и държим всеки да осъзнае собствената си роля за своето развитие.

За финал бих споделил, че оценявам възможностите и подкрепата, които самият аз получавам. Чувствам се част от екип и имаме своята мисия.

Като директен участник в ИТ сектора как бихте определили развитието на общността в България през годините?

ИТ индустрията се развива добре на глобално ниво и България не прави изключение. Положителните тенденции, които наблюдавам са много, но бих отличил една – желанието за обединение, когато трябва да се постигнат общи успехи. В последните години се осъзна, че „съединението прави силата“, и повечето организации са членове на различни асоциации. Това им дава възможност да партнират, да ускорят работата си и да имат по-силен глас в работата с държавните институции. Все пак в интерес на всички е да има адекватна законова рамка и образование.

Като участник в този процес мога да споделя изключително положителните емоции в работата с различни университети и училища. Все още имам ярък спомен за срещите ни с ученици част от програмата „Професия програмист“. Имахме възможност да посетим центровете в Правец, София и Пловдив, където се срещнахме с жадни за знание деца, учещи дори в събота и неделя. През годините сме осъзнали своята роля в образованието и с радост им помагаме да извървят пътя от училище до първата работа. Използвам и възможността да благодаря на всички колеги от Experian, които са част от нашата университетска група.

Като специалист с 20 години опит в сектора как според Вас се развиха технологиите през годините? Какво ИТ общността трябва да направи заедно?

Тенденциите, които наблюдавам, са насочени основно към по-добра свързаност, роботизиране и минимизиране. Споделям и мнението, че засилването на колаборацията между ИТ общността и другите науки ще бъде отговора на много от глобалните промени както климатични, така и социални.

Кои според Вас са факторите и предпоставките за устойчиво личностно развитие? Кои са ключовите умения на бъдещето, които всеки млад човек трябва да усвои в началото на своята кариера?

Като човешки същества ние не преставаме да търсим принадлежността си. В група винаги се чувстваме по-сигурни, щастливи и продуктивни. Или както казва синът ми: „Teamwork is good work”. Респективно, важна за развитието на всеки от нас е средата, в която работим. В моят екип залагаме на подкрепящата среда, екипната работа, високите цели и изпълнението на поетите ангажименти. Нека не забравяме и че професионалното развитие е лична отговорност на всеки един от нас. Вписването в екипа и социалните умения са катализатора, позволяващ ефективното учене от околните. Важна роля играят и умението да се самоорганизираш, да бъдеш продуктивен и да можеш да поемаш отговорност. В по-късен етап от развитието идват и критичното мислене, умението да се намира решение на сложни проблеми и адаптивността в условия на промени.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,