26 юни, 2022

Приложението Viber въведе новости, които да помогнат на учители, ученици и родители през новата учебна година. Това са куизовете, напомнянията и обновената медия галерия, които ще подкрепят образованието и ще улеснят процеса на учене и комуникация.

Едно от подобренията на Viber представлява “режим на куиз” в “анкети”, достъпно както за групови чатове, така и за общности. С него се дава възможност на учителите лесно да проверяват нивото на разбиране на учениците за учебното съдържание по всеки предмет. Също така новата функционалност може да намери и много други приложения не само в учебния процес.

За да създаде „куиз” в „анкета“, потребителят трябва да:

  • избере общност или групов чат и да натисне иконата за анкета в долната част на екрана
  • в изскачащия прозорец – да активира „режима на куиз“ и да добави въпрос, възможни отговори и ако е необходимо кратко обяснение защо отговорът е верен
  • избере правилния отговор и натисне създаване

След като „куизът” е активен в общностите или в груповите чатове, потребителите могат да видят съотношението на отговорите на другите гласували участници. Само след приключване на анкетата, те ще могат да видят верния отговор, заедно с краткото обяснение. Отделните отговори на участниците в куиза в общностите ще останат тайни, дори за създателя на викторината. Той ще види само разпределението на отговорите на всеки въпрос, докато за груповите чатове създателят на теста ще има възможност да проследи и какъв е отговорът на всеки респондент. Тази функционалност е полезна за всички, които искат да проверят знанията, разбирането или мнението на членовете на общността или просто да създадат забавни викторини по различни теми.

В края на последната учебна година дигитализацията на обучението премина от постепенен процес към нещо, което буквално се случи за една нощ, след като страните по целия свят бяха блокирани и представиха разнообразни стратегии за справяне с COVID-19. Само за няколко дни целият образователен процес беше пренесен от класните стаи в домовете на ученици и учители. Много Viber общности между ученици, учители и родители бяха създадени в подкрепа на цялостния образователен процес. Преминавайки през данните днес и сравнявайки същия период на миналата година в световен мащаб, броят на потребителите, които са разговаряли в общности, се е удвоил, което доказва, че Viber е ценен съюзник в постигането на новия баланс в тези предизвикателни времена“, казва Анна Знаменская – глобален директор развитие в Rakuten Viber.

Следвайки ангажимента си към подкрепа на образованието, през последните няколко месеца Viber представи куп допълнителни функционалности, които ще бъдат полезни и забавни както за учители, ученици, така и за родители. Сред най-важните в списъка са подобрената медийна галерия и функция, която ще е налична скоро – „Напомняния“ в „Моите бележки“ (My Notes), която ще помогне на потребителите да не забравят важни срокове, проекти и срещи. За тези, които искат да внесат малко повече забавление в общностите на своите класове или родителски групи, са подходящи създателите на GIF-ове и стикери, както и реакциите на съобщения. Гласовите и видео съобщения винаги са добра идея, когато търсите бърз начин да изпратите кратки лични съобщения, докато сте в движение.

Rakuten Viber проведе и глобална анкета в 24 страни, относно нагласите на учители и родители за старта на новата учебна година сред 185 000 участници. Резултатите показаха, че в България повече от 77% от гласувалите в анкетата, проведена в официалната Viber общност Viber България, подкрепят присъственото начало на учебната година, а в специализираната Общност на учителите във Viber анкетираните дадоха 74% в полза на присъственото обучение.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,