19 април, 2024

SIDN Fund ще подкрепи разработването на интегриран център за поверителност за Android, който ще бъде включен в /e/OS. Проектът ще продължи през следващите две години и има за цел да помогне на потребителите да получат по-добър контрол върху личните данни на своите смартфони. Това обявиха на официалния си сайт от e Foundation, като подкрепата се равнява на 75 000 евро безвъзмездна помощ.

SIDN Fund е независима фондация, създадена от SIDN – фондацията за регистрация на интернет домейн в Холандия. От 2014 г. има над 250 подкрепени иновативни проекти, които помагат за изграждането на по-силен, по-добър и по-безопасен интернет.

/е/OS е базирана на своето обещание за чиста, неприкосновена, “privacy first” операционна система, която е изцяло “deGoogled”. Но в момента, в който се инсталира приложение за придвижване или пък за резервация на ресторант, от e Foundation не изключват риска потребителите отново несъзнателно да компрометират личните си данни. Повечето приложения включват тракери, софтуер, които следят активността, местоположението, както и имат достъп до документи на телефона. Именно тук, пишат от e Foundation, влиза в сила новият проект, финансиран от SIDN.

e Foundation ще разработи приложение „Privacy Center“, за да повиши информираността на потребителите и да получи повече контрол върху тракерите на смартфоните, както и като цяло ще подобри управлението на поверителността на данните.

Приложението цели да бъде неразделна част от /e/OS, но ще бъде достъпно и за други операционни системи Android, така че да помогне на колкото се може повече потребители да осъзнаят проблемите с поверителността на своите телефони. “Privacy Center” ще предоставя на потребителите централизирана точка, от която да се получава подробен анализ на поверителността на телефона, което пък да позволява предприемането на действия при необходимост. Освен информацията за тракери, разрешения, както и потенциални изтичания на поверителността. Ще съществуват различни сигнали и настройки, деактивиране на функциите на приложението, както и настройване на фалшива локация. Приложението ще бъде изцяло с отворен код, като кодът е достъпен за всички.

Друг аспект на проекта ще бъде разработката и интегрирането на PWA технология в /e/OS, като това е страхотна възможност за придобиването на по-голяма независимост от SDK на Google и Apple приложенията и магазините.

Проектът е вече задвижен, като се търсят експерти в областта на privacy, както и софтуерни инженери.

Допълнителна информация, може да бъде намерена на сайта на e Foundation.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author