19 април, 2024

По време на годишната конференция на Alibaba, Apsara Conference 2020, Джеф Джанг обяви нова операционна система за своя облак, която ще позволи извършването на по-лесни и интуитивни операции. Техническият директор определи, че Alibaba Cloud 2.0 е способен да доведе до мигрирането на работните процеси на множество организации, както и изпълняването им без необходимост от разбиране на код. Целта е облачната технология да бъде достъпна за всички, като водата и електричеството.

Вярвам, че Alibaba Cloud 2.0 ще промени начина, по който изпълняваме задачите си в облачното пространство и начина, по който използваме приложения. Това е началото на една дигитална ера, която ще произведе по-умно общество, с по-умни организации и предприятия,” сподели Джанг. Дигиталната оперативна система определя нови организации по нови начини и трансформира методите за разработване на софтуер, оставяйки на заден план остарелите process-based практики.

Става въпрос за интелигентна, устойчива на бъдещето, мобилна и управлявана от големи данни система, която разширява и задълбочава сътрудничеството между платформи и организации. “Интегрирайки платформата DingTalk, можем да осигурим мобилна, insight-driven интелигентна платформа за разработка на мобилни приложения,” казва Джанг.

Wuying е името на новия cloud компютър, който Джанг описва като сериозна промяна в технологиите. За разлика от личните устройства, компютри и т.н., облачните такива позволяват извършването на работните процеси директно и изцяло в облака, а с устройство като Wuying, може да се достигне безкрайна компютърна и изчислителна мощ. Друго, което Джанг споделя е, че въпреки размерът, равняващ се на телефон, то Wuying не е устройство, което да служи само за лична и домашна употреба, а е способно да бъде използвано от правителства и частни организации, като единственото необходимо е потребителят да се свърже към екран. Оттам – всичко останало е като на компютрите, на които сме свикнали да работим.

Но разказът не завършва дотук. Wuying всъщност надхвърля възможностите на компютрите – той може да изпълнява сложни изчислителни задачи и натоварвания, които имат специални изисквания. Също така позволява рендването на видеа с огромна резолюция – нещо, за което бихме имали нужда от огромна компютърна мощ или дори няколко машини, обещава Джанг. При това – без процесор и допълнителни хардуерни ъпгрейди, тъй като Wuying не оперира като обикновените машини, имащи необходимост от модификация на частите от време на време.

С развитието на облачните технологии можем да се освободим от този цикъл на ъпгрейдване – всеки ще има компютър в облак. Wuying предлага и несравнима сигурност, тъй като няма интерфейси за външни устройства. В днешния свят възможността за облак е новата норма и ето, че ние разработихме пълна операционна система за облак,” споделя Джанг.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author