18 април, 2024

Apple официално пусна обявената през март месец версия 5.3 на своя програмен език Swift. Новите актуализации имат за цел да помогнат на разработчиците да бъдат по-продуктивни, като намалят излишния код, а също така са включени и корекции по често срещани проблеми с компилатора. 5.3 може да бъде намерен на сайта на Swift, както и на интегрираната среда за разработка Xcode 12, съдържаща SDK за iOS 14, iPadOS 14, tvOS 14, watchOS 7 и macOS Big Sur.

Новата версия на Swift подобрява размера на двоичния код и използването на паметта по време на работa. Swift е създаден като заместител на Objective-C и големината на кода в Swift 4 е около 2.3 пъти от размера на Objective-C. За сметка на това, в Swift 5.3 имаме под 1.5 пъти от размера на Objective-C.

Освен това, като допълнение, размерът на логическия код в open-source SwiftUP приложението MovieSwiftUI, е намален с над 40% в сравнение със Swift 5.1, като същевременно има големи подобрения в използването на heap паметта в сравнение със Swift 5.1 и програмите, написани на Objective-C.

Swift приложенията вече имат по-ниска heap памет в процеса на работа, като през това време Swift кешира по-малко информация при стартиране, за да проследява, например, съответствията на протокола. Това прави кеширането по-малко необходимо,” казва Холи Бория, Swift инженер в екипа на Apple.

От Apple подчертават промените на компилатора, както и подобрената му диагностика – поради тези аспекти разработчиците разполагат с по-точни съобщения за грешки и по-добри такива, при неизправности по време на отстраняване на бъгове в приложенията.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author