26 април, 2024

Nvidia обяви официално, че придобива компанията Arm. До този момент производителите на чипове бяха собственост на SoftBank, но вече ще функционират като подразпределение на Nvidia, а седалището им ще остане в Обединеното кралство. От Arm споделиха, че ще запазят глобалния си неутралитет спрямо клиентите, а сумата по сделката наброява цели 40 милиарда долара.

През 2016 г. компанията бе закупена от SoftBank за стойността от 31 милиарда долара, като междувременно се превърна в запазена марка за производство на качествени чипове, използвани от големи имена като Apple, Samsung, Qualcomm, Microsoft и др.

Изпълнителният директор на Nvidia, Дженсън Хуанг, споделя от своя страна, че първият приоритет за компанията след придобиването следва да бъде внедряването на технологията на Nvidia чрез обширната мрежа на Arm. Това обаче, не означава непременно, че Arm ще промени сегашния си модел на лицензиране. Според Хуанг, Nvidia предоставя цялата тази сума и същевременно е логично, че няма никакви намерения да предприема каквито и да било действия, които биха отблъснали клиентите. Това подчертава, че Arm ще остане неутрален доставчик на технологии, а от страна на Nvidia предстои изграждането на изследователски център за изкуствен интелект в Кеймбридж, където се намира и Arm. Както Nvidia, така и Arm виждат потенциал за растеж в предоставянето на софтуер за изкуствен интелект, който да работи на чипове на Arm – както за смартфони, така и за огромни сървъри.

Придобиването може да се разчита и като стъпка от страна на Nvidia към създаването на процесори за телефони. Все пак, първоначалният фокус ще бъде върху центровете за данни. Пред Forbes, Хуанг казва, че в Nvidia са наясно за това, че центровете за данни и облачните услуги изискват микропроцесора на Arm, а енергийната ефективност може директно да се изрази в изчислителен капацитет, изчислителна производителност и предоставяне на услуги.

Придобиването е директно доказателство за консистентното развитие на Nvidia през последните години, като едновременно затвърждава, но и разширява позициите на световния пазар.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author