25 април, 2024

Христо Иванов е ученик в Професионална гимназия по електротехника и електроника „Михайло Василиевич Ломоносов“ в град Горна Оряховица и се занимава с програмиране от две години. За него предстои да бъде 12-ти клас, но ето, че вече преспокойно можем да го наречен иноватор, тъй като е разработил приложение за решаване на математически задачи. Функцията е лесна – снимаш задачата, а GuguMath показва решението.

Разкажи ни за своето приложение, GuguMath. Как действа то?

Има едно много подобно приложение, което се казва PhotoMath. Но идеята не е да се създаде нещо подобно, а да подобрим съществуващото. Това е и причината за направата на GuguMath. Докато Photomath е само за алгебра, то в случая имаме добавена геометрия и физика, което прави GuguMath по-универсално. Сканирайки дадена задача, приложението дава обяснение стъпка по стъпка как се решава задачата – това е в случая на алгебрата. При геометрия функцията е без скенер, като попълваш дадени геометрични параметри и на базата на елементите, приложението ти показва пътя за решаването на задачата.

А как въобще ти хрумна да създадеш такова приложение?

В началото бе само за компютър, но не достатъчно развито. Единствено се показваше крайното решение. След това обаче, си казах, че би било много по-добре ако се трансформира и за mobile. Колкото до самата идея, тя дойде от наблюденията ни върху PhotoMath, но знаехме, че можем да направим по-оптимизиран вариант. Тук искам специално да благодаря на моя преподавател Даниел Денев, който много ми помогна с идеята и работата.

Какви технологии използва за разработката?

Приложението работи изцяло на основите на изкуствения интелект, като е написано на C#. В последно време всички наблягат на AI и той успява да помогне за много различни оптимизации.

Беше ли сложен процеса на създаването?

В началото, докато още не знаех достатъчно, търсех различни хора, които могат да ми помогнат. Използвах форуми и т.н. По този начин получих ценни съвети за някои от аспектите на GuguMath. Г-н Денев също помогна в това отношение. Предизвикателства бяха свързани със самия начин на работа на приложението и обединяването на геометрия, алгебра и физика в едно.

Приложението вече съществува официално, налично е в интернет?

Намира се в Google Play и е безплатно. Към момента планирам нова актуализация и допълнителна работа, така че да има опция за решаване на уравнения по химия. Когато снимаш уравнението или някой елемент, да може GuguMath да го изравни, да ти покаже особеностите и т.н. Като цяло предстои и доизкусуряване на някои аспекти, но ще се погрижа и за това.

Доколкото забелязах, работиш в компания от Загреб?

Това е малко странно, бих казал, защото работя за конкуренцията. Помагам на компанията, създала Photomath.

Това е доста интересно. Имаш ли други проекти, които мислиш да разработиш?

В момента дори разработвам една платформа, която е свързана с автомобилния пазар. Идеята е, че вместо да търсиш коли в определени сайтове, можеш да използваш тази платформа и тя да обедини всички налични опции. Задаваш параметрите, в които искаш да се впише бъдещата ти кола, а платформата генерира най-добрите варианти.

Значи няма нужда да се влиза отделно в Cars или Mobile?

Да, точно. Като измислих и допълнение, за да е по-удобно – когато платформата изкара най-добрите избори, които имаш вследствие на параметрите, то не се отваря браузър, така че да разгледаш автомобила, а всичко се случва директно в приложението. Така се спестява много време, зареждане на страница и т.н.

А приложението е вече разработено?

Има още малко работа, но в генерален план, да. Също така идеята е да бъде изкарано и за чужбина, с подобни на нашите сайтове, но за съответната страна. За сега предстоят тестове, а след това да го качим за Android и iOS.

Как се движи GuguMath в Google магазина?

Изтегля се, хората го разпознават. Едни момчета ми се похвалиха, че са си направили половината контролно по математика, благодарение на приложението и ми благодариха.

Позволено ли е да се използва по време на час?

Принципно, да. Стига да не те хванат и да не ти вземат телефона.

Предполагам е добре ако госпожата не знае за това приложение…

Няма как. Беше от първите, които разбраха за това приложение. Не се зарадва много, но какво да се прави. Извън майтапа – преди контролни често се събират телефоните, така че не е много лесно да се използва. Но най-добрите преписвачи така или иначе намират начини да препишат със или без приложение.

Създавайки такова приложение, бих предположил, че в училище си нещо като легенда и всички са ти благодарни.

Може да се каже, да.

Предстои да бъдеш 12-ти клас. Планираш ли какво ще правиш след завършването? В България ли ще останеш или имаш идеи за чужбина?

Мисля да изкарам висше образование в Техническия университет на Варна. Като цяло, във PhotoMath има почва за развитие. Ако решиш определен брой задачи могат да те поканят в офиса. Но вариантите ми са два – или да работя в чужбина, или да работя от България за чужбина. В българска компания не ми се работи, ако трябва да съм честен. Стандартите са по-различни.

Но ето, че си млад и иновативен. Създаваш платформи, решаващи проблеми, което пък е добре за българския пазар.

Това е хубаво, да. Но просто като гледам какво се случва в България, малко е отчайваща ситуацията и поради тази причина предпочитам външен пазар. Разбира се, ако има добра оферта, бих останал тук, защото ми харесва. Но да работиш в чужбина е друго. Там просто се отнасят с теб като с човек и имаш по-голямо развитие.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author