25 април, 2024

35-годишният C ++ претърпява възраждане, според Tiobe Software, чийто индекс за популярността на програмните езици за септември 2020 г. посочва, че това е най-бързо растящият език от всички в момента и се позиционира на четвърто място след C, Java и Python. За достигането до тези резултати е използвана информацията за търсене от 25 търсачки, включително Google, Yahoo, Wikipedia, Bing и др.

Популярността на езиците се изчислява, на базата на темите, които разработчиците търсят онлайн и могат да бъдат видени графики с промените за последните години. Освен това се счита, че проучването може да послужи и за индикатор относно кой език е редно да се научи и използва за предстоящи проекти.

Пол Янсен, CEO на Tiobe определя, че пикът на C++ се случва през 2003 г. със 17.53%, което го поставя в топ 3 на програмните езици. Една от вероятните причини за неговото възраждане сега обаче, се счита, че може да е излизането на C++20, което е първото водещо такова от C++17 насам, а според някои дори от C++11.

“След 2005 г. C++ дори не правеше 10%, а през 2017 г. достигна дъното си за всички времена с 4.55%. Но в сравнение с миналата година, C++ вече е най-бързо растящият програмен език,” споделя Янсен. Един от ключовите фактори за покачването на популярността на C++ са нововъведените модули, които заменят механизмът за включване.

За разлика от възходът на C++ обаче, най-популярният език за програмиране – Java, пада с 3.81% в сравнение с миналата година. Google Go се покачва с три места за този месец и вече е на 11-то място. Swift преминава от 16-то на 12-то, а езикът на Google Dart, също среща възход и преминава от 24-то на 20-то място.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author