26 април, 2024

От началото на пандемията, все повече организации срещат сериозен проблем със зачестилите т.нар. фишинг атаки, изпълващи пощите на служителите. ИТ лидерите от своя страна споделят, че получават средно по 40 опита за атака на ден или средно по 1200 на месец. Но въпреки, че едва 6% от тях са успешни и водят до източване на данни, то 36% от взелите участие в изследването, водещо до тези резултати, са неуверени, че техните служители въобще биха могли да разпознаят потенциалната заплаха.

Изследването 2020 Phishing Attack Survey, направено от GreatHorn, включва 317 ИТ и кибер специалисти, 38% от които пък, споделят, че през миналата година именно служител от организацията е бил причина компанията да стане жертва на фишинг атака.

Това изследване ясно показва колко много компании са били таргетирани от подобни фишинг имейли. С такава значителна част на успешни атаки, времето, загубено за възстановяване, може да окаже неблагоприятно въздействие върху производителността и рентабилността. В момента е по-важно от всякога компаниите да предоставят на служителите си знанията и инструментите, необходими за разпознаване, защита и избягване на фишинг атаките, ” споделя Кевин О’Брайън, CEO на GreatHorn.

Повече от половината отговорили за забелязали увеличение на зловредните имейли от началото на пандемията, докато една трета от тях са забелязали същото, но от януари месец. Анкетираните (62%) масово посочват също, че не вярват възрастта да има нещо общо с податливостта към фишинг атаките и смятат, че няма значение на колко години е даден служител.

Интересно е, че относно таргетирането, мненията са изключително сходни. Голяма част от анкетираните вярват, че такъв тип атаки биха били насочени специално към CEO или Lead позиции. 56% са на мнение, че мениджърите на средно ниво са основна цел, докато 51% посочват, че работниците от начално ниво са основен приоритет за атаки.

Все пак, ставайки дума за виновници – 40% са по-склонни да посочат с пръст работниците, докато 29% вярват, че фишинг атаките определено могат да свалят реномето на екипите по ИТ сигурност. Но пък 51% не са променили бюджетите си за сигурност, за разлика от други 56%, които споделят, че са пренасочили достатъчно средства за сигурност.

Но каквито и да са посочените резултати, явно е, че ИТ екипите стават все по-добре в улавянето на фишинг атаки, като 40% посочват, че за справянето им е било необходимо по-малко от един час, за разлика от други 15%, за които е отнело между един и четири дни.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author