24 април, 2024

Днес, 02.09.2020 г. стартира Европейската младежка олимпиада по информатикаeJOI 2020, с виртуален домакин Тбилиси, Грузия. Това е четвъртото издание на Олимпиадата и ще се проведе онлайн, с рекордни 27 държави участници.

Всяка държава се представлява от два отбора от по 4 души, като в рамките на два състезателни дни (04.09 – 05.09) информатиците ще трябва да решат общо 6 задачи, като всяка от тях може да донесе от 0 до 100 точки.

Постиженията на българските отбори в еJOI до момента включват 3 златни медала, 9 сребърни и 3 бронзови отличия. Според обобщената класация по медали по информатика за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 108 медала, от които 27 златни, 43 сребърни и 38 бронзови.

“eJOI не е самоцел! Подготвянето на високо квалифицирани специалисти за софтуерната индустрия, не само българската, но и световната, трябва да започва колкото може по-рано. По този начин нашите талантливи деца ще допринесат за възхода на страните си…а и на света,” – сподели Красимир Манев, основател и настоящ Президент на eJOI.

„eJOI е послание към децата, че има вълнуващи пътища за тях в STEM и в частност – информатиката. eJOI е и послание към правителствата и индустрията – за да има силен софтуерен бизнес, трябва да се инвестира както в масово, така и в елитно образование. “ – подчерта Елена Маринова, Президент на Мусала Софт и основател на eJOI.

Според правилата за коректно провеждане на олимпиадата националните отбори на страните участнички тази година трябва да бъдат ситуирани на определено реално място, откъдето достъпват състезателната платформа. За българския национален отбор тя е ситуирана в Шумен и нейни домакини са Шуменския университет и Школа А&Б. „Горда съм, че България е инициатор и създател на eJOI. Уникалното на олимпиадата е, че дава възможност на малките ученици до 15 годишна възраст да се състезават в международен мащаб.“ – сподели Бисерка Йовчева, ръководител на Школата по информатика „А&Б“ и основател на eJOI.

„Състезателите в българските отбори са информатици от София, Варна, Габрово, Плевен и Шумен. Любопитен факт е, че за първа година участие ще вземат Израел, Беларус и Казахстан.“ – допълни информацията Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и основател на eJOI.

Повече информация за Олимпиадата ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author