22 април, 2024

Ако работите на свободна практика и сте независим специалист, търсещ и приемащ различни поръчки, то неизбежно сте преглеждали и предложенията в популярната фрийланс платформа Upwork. И въпреки чувствителната икономика в момента, то някои от програмните езици там се движат с доста добра ставка на час. Ето, че Upwork споделиха кои технологии биха могли да ви донесат най-добра сума.

Най-високоплатените програмни езици носят повече от $66 средно на час, което съобразявайки се с 40 часова работна седмица води до $137 000 годишно (без данъци, разбира се). За сравнение с 2018 г., според Бюрото по трудова статистика на САЩ, това е повече от средната заплата за уеб, mobile или софтуерен разработчик, които тогава дори в скъпите метрополни региони изкарват между $39 и $52.

В случая, според статистиката на Upwork, най-добре се движи Objective-C с $66 на час, следван от Golang с $64 и Windows PowerShell с $62. Excel VBA и Kotlin са равнопоставени с $60 ставка и последните, които имат шестица в сумата. Ето и цялата статистика:

 1. Objective-C $66
 2. Golang $64
 3. Windows PowerShell $62
 4. Excel VBA $60
 5. Kotlin $60
 6. VB.NET $59
 7. Ruby $59
 8. Java $58
 9. Swift $56
 10. C# $56
 11. ASP.NET $56
 12. C++ $55
 13. SQL $54
 14. Python $53
 15. C $52

От високоплатените езици за програмиране, уменията с най-висок ръст през годината по отношение на обема на договорите в платформата са Ruby и Java със 127%, следвани от SQL със 152%.

Фрийланс работата придобива особено голяма популярност в последните години, но определено може да се отдаде ролята на COVID-19, за драстичното нарастване на необходимост от работници на свободна практика. ИТ индустрията пострада от пандемията, а за много компании се наложи да освободят служители. Все пак, наемането на контрактор, който да свърши дадена приоритетна задача се превърна в решение, в което се припознаха много тех компании.

“Специализирането в даден програмен език или дисциплина определено би могло да разграничи значително един кандидат от друг. Уменията по технологиите за mobile разработка като Objective-C и Kotlin са доста търсени в момента, както и някои по-нови езици като Go,” споделя Майк Пейлър, Вицепрезидент на инженерството и продукцията в Upwork.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author