19 април, 2024

Южноафриканският клон на компанията бе хванат в клопка, след като представящ се клиент измамник, се сдоби със значителен брой потребителски данни. От Experian признават за ситуацията, но така и не споделят за каква цифра става на въпрос. Все пак, според доклад на Банковия център за оценяване на риска в Южна Африка, инцидентът е засегнал 24 милиона южноафрикански потребители и 793 749 местни бизнеси.

В своя сайт, компанията споделя следното становище:

Experian Южна Африка продължава да разследва инцидентът в страната, свързан с измамното изискване на данни. Индикираме, че лице от Южна Африка, представящ се за легитимен клиент, е направил фалшиво запитване за използване на услугите на компанията. Тези услуги съдържат информация, която бива предоставена в обичайните бизнес отношения или е публично достъпна”.

Experian са докладвали на местните власти за инцидента, които са успели да локализират лицето, отговорно за изтичането. Последвала е съдебна заповед, която е довела до присвояването на хардуерното оборудване на измамника, а незаконно присвоените данни са били обезопасени и изтрити.

Според компанията, преди изтриването от хардуера на лицето, данните не са били използвани за измамни цели, а също така нито инфраструктурата, нито системите или потребителските бази данни са били компрометирани.

От Experian също твърдят, че инцидентът включва единствено лични данни, но не и финансови и кредитни такива. Ферди Питърс, CEO на Experian Africa, се извини на потребителите за случилото се, в обръщението на компанията.

Бих искал да се извиня за създаденото неудобство на всички засегнати. Наш приоритет е да подпомагаме и подкрепяме потребителите и бизнесите в Южна Африка,” сподели той.

Въпреки всичко, Experian съветват своите потребители и клиенти да проверяват редовно кредитния си баланс. Колкото до Банковия център за оценяване на риска в Южна Африка (SABRIC), те съветват редовно сменяне на ПИН кодове и пароли, както и верифициране на легитимността на всяка една платформа, приложение или друга услуга, която се нуждае от финансова информация.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author