19 април, 2024

Необходимостта от ИТ специалисти става все по-голяма, но фокусът на технологичните умения и приоритетите на бизнесите се изместват към организационни промени, киберсигурност, облачни решения и ентърпрайз архитектура. Челото на списъка се различава от миналогодишния, в който сред най-търсените позиции се нареждаха DevOps и Big data analytics, а това са промени, които малко или много се дължат на COVID-19.

Това става ясно от изследванията на рекрутинг компанията Harvey Nash, от които разбираме, че 82% от лидерите на ИТ компании във Великобритания, очакват задържане на бройката или увеличаване на своя персонал.

Като резултат на COVID-19, забелязваме, че спадът в търсенето на кадри важи само за перманентните позиции, но ето, че нещата лека-полека се стабилизират. Това особено се проявява при софтуерните разработчици, helpdesk служители, cloud архитекти и специалисти по киберсигурност,” споделя Бев Уайт, Главен изпълнителен директор на Harvey Nash.

Данните за възходът на технологичния сектор се припокриват и с изследването на Recruitment & Employment Confederation, излязло преди месец, което също показа повишаване на търсенето на служители в бранша. То бе рязко спаднало в началото на пандемията, но към момента кривите се променят в полза на програмистите. От REC отдават значимост на това, че много компании са успели да се адаптират към трансформациите на пазара.

От Националния статистически институт във Великобритания пък, определят границите на COVID-19 явлението като мащабни, поради причината, че броят на работещите в технологичния сектор между април и юни е спаднал с цели 220 000 души. За справка, заетите в бранша на ИТ и телеком услугите са над един милион, сформиран от 330 000 програмисти и разработчици, 240 000 работещи като user support, 100 000 директори, 189 000 ИТ мениджъри, 140 000 бизнес анализатори и архитекти, и 60 000 уеб дизайнери.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author