16 април, 2024

От IBM обявиха официално десетото поколение на своите водещи Power процесори – по-малки, по-бързи, по-енергийно ефективни. Индустрията може да ги очаква през втората половина на 2021 г., а новият Power10 ще бъде наполовина от размера на настоящия Power9, който е 14nm.

От IBM се похвалиха с новия си чип, предстоящ да бъде произвеждан от Samsung Electronics. Той ще може да издържа до три пъти повече натоварване и плътност на контейнерите, което е сериозен скок напред, подобряващ цялостното представяне. Power9 вече така или иначе се използва от един от най-бързите суперкомпютри в света, Summit, което ще означава, че можем да очакваме нови хардуерни промени през следващата година.

Стивън Ленард, генерален мениджър на IBM Cognitive Systems заяви, че с тяхната цел да направят Red Hat OpenShift естествения избор за хибридни облачни услуги, то IBM Power10 извежда подобренията на хардуерния капацитет и сигурност за контейнерите, до нивото на ИТ инфраструктурата. Той също изтъква, че въпреки Power10 да е с размер на пощенска марка, то той съдържа 18 милиарда транзистори.

Чипът е разработван в продължение на пет години и разполага с хардуерни възможности за защита, осигуряващи по-бързо криптиране. Очаква се Power10 да създаде бъдещи стандарти в криптографията на квантово ниво. Чипът налага изолация и защита на контейнерите, като превенция от това да се повредят различни части от системата при евентуално компрометиране на даден контейнер. Освен това, Power10 е с ново поколение функции, създадени за улеснение на AI приложенията за бизнеса, тъй като е 20 пъти по-бърз отколкото Power9.

Обявяването на Power10 определено затвърждава позицията на IBM и му създава известно предимство в надпреварата с Intel, които срещнаха известни затруднения и трудности с производството на техния очакван 7nm чип. След откриването на дефект, от Intel признаха, че продукцията и доставките ще бъдат забавени с цели 12 месеца и няма как да станат факт преди първата половина на 2023 г. От друга страна, IBM Power10 се произвежда от чужда компания, в случая действаща на аутсорс принцип – Samsung, докато Intel се занимават самостоятелно с тази задача и разработката е изцяло вътрешна.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author