27 април, 2024

Аудиторията на уебинара “How to keep software developers happy” попита гостите, колко процента от служителите в техните компании биха могли да се нарекат щастливи. Това малко или много може да бъде неудобен въпрос, но ето какво отговориха специалистите.

Станко Методиев, CTO на DevriX, отговори, че искрено се надява повечето служители да са щастливи в по-голямата част от времето.

В противен случай, явно аз, в ролята си на CTO, не се справям достатъчно добре. Относно процента – не мога да дам конкретен отговор. Ще ми се да кажа 100%, но съм наясно, че това е невъзможно. Все пак се опитваме да поддържаме максимално много работещи щастливи и там където има наченка на проблем, да се елиминира докато е в зародиш. В крайна сметка, бърнаута е реален, виждал съм го с очите си и е едно от най-страшните неща, които могат да се случат на един дивелъпър,” сподели Станко Методиев.

Силвия Куманова, C-level Business transformation Consultant/Stress Scientist в Somenso, сподели, че в предишната и компания е работила с много дивелъпъри, почти всички от които са били щастливи и в крайна сметка това е причината да останат в компанията и да поддържат високо ниво на дух в екипите.

Хората трябва да се чувстват щастливи и добре на работното място, за да работят с добър дух. По този начин нещата се получават. А в противен случай, компанията би имала сериозни проблеми и това значи, че има допуснати грешки на ниво мениджмънт. Рано или късно това се оказва определящ фактор за работоспособността и ефикасността,” сподели Куманова.

Добромир Цольов, CEO на Strings IT Recruitment определи служителите в неговата компания за щастливи.

“Смятам, че всичко е наред, защото виждам, че се усмихват и работата им доставя удоволствие. Но ми е интересно други – има ли добри начини да се измери нивото на щастие в една компания? Да разберем доколко са доволни разработчиците или служителите като цяло,” попита Цольов, след което последва отговор от Силвия Куманова.

“Има такива начини, да. Има различни психологични инструменти, да ги наречем така, чрез които може да се определи нивото на щастие в компания. Те измерват различните работни процеси, ефикасността при работа и т.н. Когато всичко това се свърже, може да се определи доволни ли са служителите от компанията и как се чувстват в нея,” отговори Силния Куманова.

Яна Илиева, Recruitment and Project Manager в H-Vision отбеляза, че доволните от работата разработчици служат като посланици на компанията и споделят това си състояние със свои приятели.

По този начин, компанията може да привлече и нови хора, без да се налага да използва услугите на recruitment агенция. Това е един положителен ефект от това разработчиците да се чувстват оценени,” сподели Яна Илиева.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author