26 април, 2024

Kotlin 1.4 е основен ъпгрейд на разработения от JetBrains статично типизиран език, първоначално изграден за JVM и достигна етап RC, с подобрена поддръжка на IDE и визуализация на Node.js към API.

Kotlin 1.4 RC, публикуван на 27 юли и предлага подобрения в поддръжката на IDE за DSL скриптове на Gradle Kotlin (*.gradle.kt файлове), включително изрично зареждане на конфигурации на скриптове, било като щракнете върху Load Gradle Changes или реимпортиране на проекта Gradle. Преди това, когато разработчиците добавиха нов плъгин към buildscript или плъгин блока на build.gradle.kts, новата конфигурация на скрипта се зарежда автоматично във фонов режим – процес, който често затруднява IDE производителността.

Kotlin 1.4 RC добавя и действие в IntelliJ Idea 2020.1 IDE, наречено Load Script Configurations, което зарежда промени в конфигурациите на скриптове Gradle, без да актуализира целия проект, като по този начин отнема по-малко време. Също за поддръжка на IDE gradle.kts по-доброто отчитане на грешки е активирано, като Gradle връща цялата информация за грешки и я показва в прозореца на инструмента за изграждане.

Визуализацията на Kotlin 1.4 RC за връзки за API на Node.js, kotlinx-nodejs, осигурява безопасен тип достъп до API на Node. Въпреки че преди това беше възможно да се насочи към Node.js, новите връзки отключват пълния потенциал на целта.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , ,