19 април, 2024

Dark Web пространството – какво се случва там? Точно това е мястото, в което се търгува сериозно с лични данни… За пример, в края на 2019 г., детайлите от кредитните и дебитни карти на повече от 460 000 турски граждани се озоваха в “тъмната страна” на интернета. Предложения за защита на личните данни имаха участниците на онлайн дискусията на DevStyleR “Privacy Matters – Поверителност, лични данни и методи на защита по време на пандемия”.

Зависи какво е откраднато. Защото ако говорим за три имена, те са разпространени на много места. От друга страна няма как да ги сменим. Ако говорим за дебитни карти и кредитни карти, лични документи, шофьорска книжка, най-препоръчително е да ги сменим незабавно. Ако говорим за пароли, ПИН кодове, банкови карти – сменяме незабавно. Когато стана лийкът на НАП с данните и много хора се притесниха, че им изтичат ЕГН-та и ще бъдат използвани за изтеглянето на кредити. Това се случва много рядко, защото е много трудно„, каза адвокат Явор Стойчев.

Не е достатъчно някой да се яви с чужда лична карта, дори да държи оригинал в себе си и да поиска да си изтегли кредит. В тази връзка, когато разберем, че са ни откраднати личните данни, нека да сменим това, което можем да сменим. Ако става въпрос за Dark Web, там контролът на гражданите е изключително нисък. Достъпът да се упражнят права е по-скоро нереалистичен. Все пак има правохранителни органи и не искам да звуча съвсем теоретично и обобщено. Факт е, че ако знаем, че са ни откраднали личните данни и знаем какво е откраднато, винаги е добре да се обърнем към правохранителните органи в лицето на КЗЛД, а защо не и на полицията„, допълни той.

Ентусиастът по киберсигурност и студент по информационна сигурност в Мюнхенския университет Стоян Генчев разясни, че има примери с много стартъпи, които се опитват да навлязат в тази насока с генерирането на случайни данни на банкови карти при всяка транзакция, така че дори да бъдат лийкнати, няма да са повече релевантни.

Тагове: , , , , , , , , , ,