25 април, 2024

От този въпроси се поинтересува аудиторията на уебинара на DevStyleR “How to keep software developers happy”, при това напълно нормално, на базата на все по-честото коментиране на междуполовите казуси в работна среда. Как да комуникираме с колегите от женски пол, така че да не ги засегнем с нещо и въобще – има ли правилен начин на поведение или ключът е просто да се държим нормално? Прочетете какво споделиха специалистите.

Най-напред темата коментира Добромир Цольов, CEO на Strings IT Recruitment, според когото, ако някой се притеснява да комуникира с жените от екипа си, поради причината, че може да изглежда по друг начин или да не се приеме правилно, то в такъв случай, този човек трябва да разговаря с тях единствено по работни проблеми със специфична работна терминология.

“Но като цяло ми е трудно да намеря правилен отговор на такъв въпрос, защото не съм попадал на този проблем и не смятам, че на много места все още съществуват такива тревоги,” завърши Цольов.

Включи се и Станко Методиев, CTO на DevriX, а според него, ключът е в това да бъдеш честен и да се държиш уважително, а не глупашки.

Зависи много обаче и от културата и религията на служителите, тъй като ИТ сектора става все по-мултикултурен. Имаме случаи със служители от арабските страни и за тях например е било трудно да работят по проекти, които включват алкохол или други забранени за тях неща. От гледна точка на религиозни вярвания е много сложно да намериш баланс в екипа,” сподели Станко Методиев.

Моят съвет е да се спазва здравословна дистанция и когато се стигне до разговор с някоя дама от екипа, да и се каже, че целта на този разговор е работна. Просто споделете, че нямате никакви задни мисли, бъдете честни. Това ще е достатъчно, така че да не попаднете в категорията със съмнения за сексуално посегателство. Най-важното е просто да вършите работата си и да не обиждате жените в екипа,” сподели от своя страна Силвия Куманова, C-level business transformation consultant/Stress Scientist в Somenso.

Със съвет се включи и Ивелина Абаджиева, модератор на дискусията, основател и главен редактор на DevStyleR, която сподели, че е необходимо да се разговаря нормално по работните въпроси, без излишно напрежение, както и да има проявен интерес към жените в екипа – как се чувстват, какво ги тревожи и имат ли нужда от нещо. Нормалното човешко поведение като ключ за поддържането на нормална работна обстановка.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author