26 април, 2024

Още през 2016 г., когато Илон Мъск основа компанията за невротехнологии Neuralink, бе ясно, че все по-усилено човечеството може на практика да достигне до постижения, които преди това на теория само се възприемаха за научна фантастика. И ето, че сега, човекът, към когото технологичните прожектори светят най-ярко напоследък, ни споделя своите планове и разработки по чип, който да се имплантира в главите ни и чрез който директно ще можем да слушаме музика в мозъка. Без без кабели, без плъгване в телефон, без слушалки.

В кръга на шегата, очаквахме редуцирането на “усложненията” при слушане на музика да опре до Apple продуктите, тъй като те предварително се усетиха за посоката на вятъра и премахнаха кабелите и плъгването, след което си навлякоха врагове, като обявиха, че ще доставят телефони без слушалки, а наскоро започнаха спекулации и за доставки на телефони без зарядни.

Извън кръга на шегата, все пак, Илон Мъск ни отвежда на едно тотално друго ниво. Въпросният чип се счита, че може да помогне в заздравяването на различни черепни наранявания и мозъчни травми, но неговият създател и екип на Neuralink са убедени, че киборгският аксесоар ще бъде новаторска технология с неограничени употреби. Чипът се поставя чрез тънък набор от микро нишки, проектирани да имплантират електроди през малки отвори в черепа.

Това ще стане чрез създаването и използването на BCI (brain-computer interface), от който ще може да се контролира предаване на музика и текстови, и други данни, но същевременно технологията може да се превърне в инструмент за ползите на медицината, психологията и хирургията. Освен гореспоменатите мозъчни травми, Мъск е сигурен, че едно такова изобретение е способно да възобнови моторни функции например, както и да лекува неврологични разстройства, като обсесивно-компулсивното.

На този tweet Мъск отговаря с красноречивото “ДА”, което потвърждава, че чипът на Neuralink би могъл да реши различни депресивни състояния, нива на серотонин и др. А вероятно след време, всеки би могъл сам да контролира биохимичните нива в мозъка си. Вървим ли към едно постоянно щастливо общество?

Всичко това, разбира се, е в работен процес и не е известно кога точно ще е факт, но Илон Мъск определено е уверен в технологията и в това, че сме способни да “слушаме” музика, да трансферираме данни и да се лекуваме по изцяло нов метод, свързан с директно стимулиране на мозъчните неврони.

Но колкото и все още хипотетично да звучи всичко, едно е ясно. Случи ли се изобретението на Neuralink, определено ще започнем ежедневно да споделяме новини за хакнати мозъци.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author