26 април, 2024

MariaDB, създаден от същите хора, които отговаряха за MySQL, сега собственост на Oracle, вече е в облака. Майкъл Хауърд, изпълнителен директор на MariaDB, обяснява значението на този ход. Компанията за база данни MariaDB обяви в края на март това, което нарича първата си база данни като услуга (DBaaS), SkySQL. Това е предназначено за използване на платформата MariaDB в облака.

Ние сме развълнувани“, казва Майкъл Хауърд. “Това е високоспециализирана технология, която навлиза в облака. Клиентите могат да поискат персонализирани конфигурации и хората виждат неговите качества. Преди няколко седмици достигнахме милиардно изтегляне“, добави той. “Това е най-известната база данни с отворен код на планетата. През изминалата година имаше 190 000 контрибютори на общността.

Това е особено важно за индустрията на центровете за данни, отбелязва той. “Ако погледнете приходите, които Amazon Web Services прави, това е на гърба на инженерството. Те са двигатели на приходите.

Той се конкурира с MySQL, добавя той – който стартира в Швеция, преди да бъде купен от Sun Microsystems, който самият беше придобит от Oracle преди десетилетие. “Аз съм бивш служител на Oracle. Бях в Oracle, преди придобиването на Sun“, казва Хауърд. “Oracle придоби MySQL преди години и ние го изместихме.

Тагове: , , , , , , ,