20 април, 2024

Предложената наскоро от КНСБ визия за промени в данъчната система на Република България е не само популистка и ретроградна, но и вредна за развитието на икономиката, в частност за всички иновативни компании и заети с висококвалифициран труд лица, пишат от БАСКОМ до медиите.

Цялостната философия на визираните от КНСБ данъчни промени стимулира икономика на ниската добавена стойност и подхранва устойчиво мнозинство от хора с минимални работни заплати и уравнивиловка на ниските доходи. Подобно назадничаво икономическо мислене е характерно за времето на комунизма, с което България се раздели окончателно преди 31 години. То е и в основата на факта, че синдикалните организации продължават във всичките тези години да губят връзка с прозрачните и работещи сектори и реално да нямат никакво представителство и влияние във водещите икономически браншове в държавата.

Предлаганите от КНСБ промени като въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната, въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите и юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15% не само няма да стимулират икономическия растеж, но ще се отразят негативно върху общата производителност и инвестициите в страната. Това – в условията на задаваща се сериозна икономическа криза – още повече ще задълбочи негативния ефект, причинен от COVID-19.

Претенциите за повече справедливост на приноса на преките и косвени данъци в държавния бюджет всъщност товарят с допълнителна тежест високообразованите и високоефективни професии, като по този начин ги отблъскват и дискриминират. Популисткото правило „по-богатите да плащат повече“ е икономически необосновано. И в настоящата данъчна система хората с по-големи доходи плащат повече, без в същото време от КНСБ да изчисляват стойността на вложените усилия, квалификации, образование и отговорности в по-високо платения труд, добавят от БАСКОМ.

Настояваме да не се правят никакви експерименти с данъчната система и да се запази икономическата и финансова предвидимост на държавата. Тя спомогна България да се утвърди сред водещите европейски държави със силно развита дигитална индустрия и конкурентен високотехнологичен сектор. Настоящата данъчна система осигурява възможност за дългосрочно планиране на развитите сектори и насърчава производството и износа, които са в основата на растежа, а не вътрешното потребление.

От БАСКОМ предупреждават, че всяко посегателство върху действащото данъчно законодателство и евентуално увеличаване на максималния осигурителен праг ще се отразят негативно върху растежа на високотехнологичния сектор в България и ще предизвикат значителни отрицателни последици като:

  • Висококвалифицирани специалисти ще бъдат „наказани“ с по-ниски заплати, отблъснати от средата и подтикнати към емиграция;
  • Има реална опасност бързо развиващи се технологични и иновативни компании да изнесат бизнеса си извън страната;
  • През последните години максималният осигурителен доход бе повишаван многократно (последния път без какъвто и да е диалог с работодателите), което бе тежък удар за работещия бизнес и нови подобни действия особено по време на криза ще се отразят пагубно;
  • Всичко това ще постави в риск близо 15% от икономиката, а именно високотехнологичните индустрии с най-висока добавена стойност, дигиталната трансформация, както и глобалния имидж на страната ни като привлекателна ИТ дестинация.

Организацията апелира към разум и национално отговорно поведение от страна на правителството, синдикатите и работодателските организации и категорично неприемане на подобни евтини и назадничави визии за данъчни промени, които са в разрез с предизвикателствата на времето.

Тагове: , , , , , , , ,