19 април, 2024

Microsoft обяви свой нов продукт, който е способен да показва колко точно въглеродни емисии се отделят от употребата на cloud услуги. Microsoft Sustainability Calculator е част от плановете на компанията за постигане на въглеродна негативност до 2030 г.

Чрез използване на AI и различни методи за анализи, MSC предоставя информация относно това, как могат да се редуцират и предвиждат вредните емисии, които клиент на облачни услуги генерира. Мнението на компанията е, че няма как да се достигнат целите за ниски нива на въглерод, без да сме наясно всъщност, колко точно емисии се отделят.

Според компанията, техният калкулатор успешно съчетава консистентно и точно измерване, така че да определи екологичното влияние на своите облачни услуги и да определи своя екологичен отпечатък. Но MSC не показва единствено цифри и нива. Всъщност, инструментът е способен и да създаде картина за това, как преместването на дадени платформи, приложения и услуги на Microsoft в облачното пространство, може да помогне за намаляването на емисиите. Това само по себе си дава по-ясна представа за ситуацията, помага за създаването на доклади и изследвания, и най-вече води до взимането на екологично правилни решения.

Напоследък световният бизнес все повече започва да говори по природосъобразните теми, като редица компании, включително и Microsoft, създадоха коалиция в името “Transform to Net Zero”. Нейната цел е да ускори действията от страна на бизнеса за напредването към целта, а именно – икономика, с нулеви въглеродни емисии. Освен Microsoft, сред другите членове са компании като Nike, Mercedes-Benz, Starbucks, Wipro и др.

Освен участието в подобни инициативи и създаването на MSC, Microsoft се старае да води активна еко политика и на други нива. За пример е това, че наскоро компанията обяви и финансиране от 1 милиард долара, които да бъдат разпределени в различни иновации, свързани с климата. От тях вече бяха инвестирани 50 милиона долара в платформата Energy Impact Partners, свързана с нови технологии за преобразяване на световните енергийни и транспортни системи, които според Microsoft, са на първо място в причините за замърсяване.

Компанията си партнира и с разработчиците и инверситорите Sol Systems, занимаващи се с възобновяема енергия. Като резултат от партньорството Microsoft се похвали, че са произвели възобновяема енергия от 1.9 гигавата, като за референция, 500 мегавата могат да захранят 70 000 домакинства в САЩ за цяла една година. Включвайки се все по-усилено с различни проекти и грантове, Microsoft e само една от големите компании, които се обръщат в полза на земята.

От Apple също обявиха планове за въглеродна неутралност на целия си бизнес до 2030 г., като споделят, че до 10 години всяко едно устройство, което продават, ще има нулево отражение върху световния климат.

През изминалия месец пък, Amazon отпусна финансиране от 2 милиарда долара, за разработването на технологии, които да намалят вредния парников газ, като компанията възнамерява да пречисти своята верига на доставки. Друг пример за екологичните намерения на бизнеса е и Salesforce, които се ангажираха с това, да достигнат 100% възобновяема енергия до 2022 г., както и да предоставят облачни услуги, които са лишени от въглеродни емисии.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author