26 април, 2024

Panasonic започна тестване на роботизирани устройства за мобилност в новопостроената гара Таканава Гейтуей в Токио.

Три устройства за мобилност, по-конкретно, интелигентни електрически инвалидни колички, ще бъдат използвани в експеримента. Той ще се съсредоточи върху гарантирането на безопасността на пътниците с проблеми с придвижването, които да бъдат транспортирани до летището и околните съоръжения.

Експериментът с електрически инвалидни колички на гара Таканава Гейтуей е част от проекта за реконструкция на бизнес района Шинагава. Гарата е идеално разположена в средата на района. Оттук минава и Токайдо Шинкансен, най-старата високоскоростна влакова линия в света, няколко влакови маршрута, а летище Ханеда, начална база на двете основни вътрешни авиокомпании в Япония, Japan Airlines и All Nippon Airways, е наблизо.

Водещата инвалидна количка ще се контролира от служител на гарата, а другите две автоматично ще я следват. Превозните средства ще бъдат запознати с препятствията по пътя,  човешко присъствие или неодушевени предмети в близост. Те са оборудвани с автоматична спирачна система и когато някой премине пред водещата количка и трите ще забавят ход или спрат. Превозните средства непрекъснато следят скоростта и са оборудвани със сензори за откриване на неизправности по компонентите си.

Panasonic планира обширни проекти, включващи мобилност, транспортни услуги за големи групи хора, пътуващи заедно, като семейства и туристи.

Очаква се развитието на района, включително бизнес и жилищни сгради, да приключи до 2024 г.

Panasonic провежда изследвания и за напреднали автомобилни мрежи. Проектът CIRRUS ще използва “cloud” данни за анализ в реално време и предаване на информация като активност на превозното средство и пътните условия. Данните ще бъдат видими за превозните средства и инфраструктурните звена. Целта е да се подобри безопасността, да се намалят въглеродните емисии и да се увеличи максимално ефективността при пътуване. Планира се Panasonic да започне тези транспортни тестове в Юта, Джорджия и Колорадо по-късно тази година.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,