25 април, 2024

Немски съд обяви, че системата за автономно шофиране на Tesla или т.нар. “автопилот” е фалшива реклама. Причината е, че специфичните термини, използвани от Tesla за функциите в помощ на водача на електрическите им автомобили, са невярна реклама, включително и функцията „автопилот“.

Съдиите от държавния съд в Мюнхен намериха употребата на термините “автопилот” и “пълен потенциал за автономно шофиране”, предлагани като опция при закупуване на превозното средство Model 3 като “подвеждащ бизнес акт”.

“Използването на съответните термини създава очакване, което не съответства на реалните факти”, се казва в изявлението на съда.

„Автопилотът“ на Tesla изобщо не позволява пътуване без човешка намеса, нито пък би бил законен според сегашното германско законодателство, установиха съдиите.

Центърът за борба с нелоялната конкуренция, неправителствена организация, която сезира за случая, заяви, че технологията на Tesla за автономно шофиране, в най-добрия случай достига ниво две по скала от пет, в която пет съответстват на напълно автономно пътуване без шофьор.

Решението на съда в Мюнхен не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,