25 април, 2024

В последните месеци на COVID-19 ежедневие, редовно се коментира темата – да, трябва да се работи от вкъщи ако има такава възможност, но ефективна ли е тази работа? Много компании вече споменаха, че в режим на дистанционна работа, дори са успели да повишат своето КПД. Други пък, отбелязаха, че у дома всеки има и друга работа, та малко или много истинската остава настрана. Но и в двата варианта се стига до въпроса: Как една компания да мотивира служителите си, докато са в “Remote work” режим? Отговорихме на този въпрос по време на дискусията на DevStyleR “How to keep software developers happy” и ето какво споделиха специалистите.

Може би, за да са щастливи и мотивирани, трябва редовно да се проверява тяхното състояние, така да се каже. Много от разработчиците нямат опит с дистанционната работа и извънредното положение, и пандемията бяха шокови за тях. Все пак бе необходимо да се смени изцяло ежедневната работа и за мнозина се наложи да работят от своите кухни или от балкона. Мисля, че е добре да бъдат попитани как се чувстват, имат ли нужда от нещо, затруднява ли ги някоя задача. Ако не друго, тази заинтересованост поне намалява стреса и прави деня им по-лесен. Добрата комуникация е изключително важна, независимо дали работиш дистанционно или си в офиса”. Това сподели по въпроса Станко Методиев, CTO в DevriX.

Добромир Цольов, CEO на Strings IT Recruitment също се включи с коментар, като отбеляза, че клиент на неговата компания е решил да въведе в графика, всеки петък събиране за “виртуални бири”.

Доколкото разбрах, това е спомогнало за подобряването на комуникацията между екипите. Нещо такова, на пръв поглед дребно, е способно много да подобри работната обстановка, било то и виртуална,” сподели Цольов.

Яна Илиева, Recruitment and Project Manager в H-Vision сподели, че дамското съсловие на компания, с която H-Vision работи, е заявило желание за практикуване на йога.

Веднъж в седмицата пристигаше йога инструктор в офиса, а служителите бяха по домовете си и наблюдаваха през лаптопите. Всъщност, това много ги зарадва и бяха много щастливи, че желанието им е изпълнено. Освен това, имахме виртуални срещи и с останалите служители. Срещи, на които специално се обсъждаше кой от какво има нужда, какво желае. Двама от колегите изразиха нежелание да продължават работа от вкъщи. Единият е с три деца, което създава известни проблеми. Другият пък е студент и няма физическото пространство, на което да работи. В крайна сметка, удовлетворихме желанията им,” сподели Яна Илиева.

 

По мое наблюдение много от разработчиците много лесно се адаптираха към работата от вкъщи и в случаи на проучвания за дадени компании, се оказва, че 80% от тях не предпочитат да се връщат в офиса. Споделят, че домът е тяхната комфортна зона и се чувстват щастливи. От друга страна е под въпрос дали наистина запазват продуктивността си от вкъщи, но в крайна сметка – щастливи са,” това заяви Силвия Куманова, C-level Business Transformation Consultant/Stress scientist в Somenso.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author