25 април, 2024

Отпускането на мерките срещу COVID-19 започва да се проявява и в цифрите, след като във Великобритания отчетоха пик от един милион активни обяви за работа през тази седмица. Информацията предава Recruitment & Employment Confederation, като в частност, за разлика от предходния юни месец, необходимостта от уеб дизайнери и софтуерни разработчици се е покачила с 15.5%.

Антъни Уокър, заместник-изпълнителен директор на TechUK, споделя пред BBC, че пандемията е успяла да помести в две седмици дигитална трансформация, която би отнела две години. Случващото се по света отвори очите на много бизнеси за необходимостта от внедряване на дигитални решения и това започва да се вижда, след като вече именно тези бизнеси определят за ключов фактор, наличието на различни електронни и онлайн оптимизации. Например, за магазини, неспособни да функционират по време на карантината, то сега логично следва инициацията към допълването на услугата, която предлагат, с e-commerce вариант.

Алисън Уолфорд, Freelance IT Project Manager, споделя пред BBC, че през март се е заразила с вируса и след двуседмичния прекаран карантинен престой в болница е установила, че е изгубила повечето си клиенти. “Започнах да разглеждам различни обяви за работа, но видях, че за всяка позиция имаше много повече кандидати, отколкото преди това,” споделя тя. “Тъй като съм на 57 години, за мен бе сложно да се преквалифицирам или да придобия нови умения, така че да имам по-голям шанс за работа”. За момента нещата продължават да са сложни за нея и не успява да печели достатъчно пари, като дори се е наложило да използва своите пенсионни спестявания, за да успява да живее.

Ройна Хади, Head of Talent в health tech компания iPLATO също споделя, че броят на кандидатите за работа в компанията са нетипично завишени. “За жалост разбираме, че 60% от кандидатите не пасват на обявите, които предлагаме. Явно е, че хората опитват да намерят работа на всевъзможни позиции,” разказва Хади. Всичко това поражда затруднения и за самите фирми, тъй като за тях става по-сложна задачата да отсеят правилните кандидати – тези, които наистина подхождат за дадена позиция.

COVID-19 води и до недостиг на правилните ИТ умения – според Open University, половината от работодателите в британския технологичен сектор, изпитват сериозни проблеми в намирането таланти, с правилните качества. Големи компании като IBM и SAP предвидиха количество от един милион незаети места в ИТ сектора за 2020 г., поради това, че няма достатъчно хора, отговарящи на изискванията, които да запълнят тези места.

Според Антъни Уокър, това е и причината да се появят толкова много онлайн курсове, много от които с намалени такси и много от които напълно безплатни – обучение на хора за конкретни специалности и позиции, чрез което те да станат достатъчно полезни за изискванията на компаниите.

Появиха се и различни платформи, които предлагат дигитално образование, така че хората, които са останали без работа, да имат шанса да придобият умения в нишите, намиращи се на фронта на пазара на труд. Припомняме и за инициативата на Microsoft и LinkedIn, която цели за една година да образова дигитално 25 милиона души по света.

В естествения път на времето, дигиталната трансформация е неизбежна, сама по себе си, но ето че настоящата пандемия успя да ускори тези процеси, но и безусловно обърка пазара.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author