20 юни, 2024

Община Габрово съвместно с Innovation Starter Box и Областен информационен център – Габрово организират #Габрово хакатон. Регистрацията за него приключва след броени дни на 10.07.2020 г. На сайта на събитието програмисти, графични дизайнери, маркетинг специалист и всички изкушени от технологичното събитие могат да се запишат за участие. Условието е за участие в отбор от 2 до 5 физически лица – от цялата страна, без възрастови ограничения. Голямата награда за отбора победител е 10 000 лева. Наградата е осигурена от Община Габрово и габровските ИТ компании Stemo, Scientia и Grafixoft. DevStyleR е медиен партньор на хакатона.

Отборите имат за задача да разработят иновативни мобилни приложения, адресиращи конкретен проблем, недостатък или потенциал на община Габрово. Към тях са отправени три тематични предизвикателства: КОД ЗЕЛЕНО, ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ и ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО. Състезанието си провежда онлайн на няколко етапа. Официалното откриване на #Габрово хакатон ще се състои на 13 юли 2020 г., а след това в продължение на седмица отборите ще работят по тематични групи с представители на Община Габрово и Innovation Starter Box за насочване по темата и доразвиване на идеите. На този етап участниците ще разработят прототип на приложението, който ще представят в края му. Ще бъдат селектирани 5 отбора, които да продължат работата си с ментори – професионалисти в следващия етап на инициативата.

В края на състезанието отборите трябва да представят готовото приложение във фаза бета версия. Всички основни функционалности следва да бъдат завършени и готови за тест от страна на крайните потребители. На 12 септември 2020 година отборите, менторите, партньорите и спонсорите на #Габрово хакатон, ще се съберат за пръв път на живо в Габрово, за официалното представяне на иновативните мобилни приложения и награждаване на победителите.

#Габрово хакатон е част от поредицата ежегодни събития на Gabrovo Innovation Camp, който стартира през 2016 година като съвместна инициатива на президента на Република България Росен Плевнелиев, президента на Комитета на регионите на Европейския съюз Марку Маркула, кмета на Община Габрово Таня Христова и Областен информационен център – Габрово. През годините Gabrovo Innovation Camp натрупа сериозен опит, множество партньори и повече от 300 участници, които работиха по 13 разнообразни предизвикателства. Привлечени бяха 25 ментори – професионалисти в много области на обществения живот, събраха се около 20 иновативни идеи, част от които се реализираха в рамките на различни инициативи и проекти на Община Габрово.

Тагове: , , , , , , , , , ,