20 април, 2024

Angular 10 е следващото голямо издание на SPA фреймуърка на Google. Това е сравнително малко издание, което се фокусира върху корекции на грешки, подобрени инструменти и актуализации на зависимостите. Въпреки че има много малко видими промени в Angular 10, екипът направи някои значителни актуализации.

Тъй като проектите с Angular стават все по-големи, често може да стане по-трудно да се поддържат. За да помогне на разработчиците да се справят с непрекъснато нарастващата кодова база, екипът на Angular добави нов „стриктен“ флаг, който прилага допълнителни правила, насочени към улавяне на грешки по-рано и правят проектите по-устойчиви.

Новият флаг може да бъде използван или при генериране на нов проект (ng new --strict), или чрез добавяне на strict:true към tsconfig.base.json.

Активирането на строгия флаг ще има следните ефекти върху проекта:

  • Активиране на строг режим в TypeScript
  • Включване на проверка на типа на шаблон в строг
  • Бюджетите по подразбиране се намаляват с ~ 75%
  • Конфигурира правила за свързване за предотвратяване на декларации от всякакъв тип
  • Конфигуриране на приложението ви като страничен ефект, за да активирате по-напрегнато разклащане на дърветa

Особено важно е да се отбележи, че разработчиците вече няма да могат да използват типа „any“ (имплицитно или изрично) след активиране на новия флаг. Въпреки че това се счита за добра практика, това може да се окаже предизвикателство за преобразуване на съществуващите проекти в този нов стандарт.

Angular 10 също отказва поддръжка за няколко по-стари браузъри, включително Internet Explorer 9, 10 и Internet Explorer Mobile. Тъй като остарелите браузъри вече не се поддържат от техните доставчици и имат пределен пазарен дял, ефектът върху съществуващите проекти трябва да бъде минимален.

След тези промени конфигурацията на браузъра по подразбиране също е актуализирана. Той вече не включва по-стари и по-малко използвани браузъри, оставяйки поддръжка за най-новите версии на Chrome, Edge, Firefox и Safari. Като страничен ефект поддръжката на ES5 вече не се генерира по подразбиране.

Разработчиците, които все още трябва да поддържат премахнатите браузъри, винаги могат да го направят, като актуализират файла .browserlistrc.

И накрая, Angular 10 включва следните актуализации:

  • TypeScript 3.9
  • TSLib v2.0
  • TSLint v6

За да надстроите съществуващите проекти до Angular 10, просто изпълнете следната команда: ng update @angular/cli @angular/core

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,