25 април, 2024

Деян Станчев работи повече от 10 години в ИТ сферата. От близо 6 години работи във Великобритания. Работи като контрактор от 4 години, а в момента е Test Lead Automation Engineer в Министерството на правосъдието на Англия. От няколко години се занимава по-задълбочено с личното развитие и духовността на програмистите и дори пише книга за това.

По какви проекти работиш в Министерството на правосъдието в Лондон?

Проектът, по който работя, е онлайн платформа, чрез която хората, които са осъдени или са хванати, че нямат билет, както и други по-тежки провинения като убийства и кражби, могат да предират дали са виновни. Техните защитници могат да изпращат чрез платформата документи и други становища. По този начин се спестяват време и средства на данъкоплатците и правосъдието.

Винаги ли си се занимавал с граждански активни и социални проекти?

Всичко зависи от работата, която ще се намери. Работил съм в банка, работил съм и за донорски фондове. Общо взето, каквото се появи на пазара – това работя.

Какви технологии използваш най-често? 

Взависимост от платформата и какво са избрали клиентите. Главно съм се занимавал с Java и JavaScript. Не съм дивелъпър, аз тествам проекти и автоматизирам тестове. Предимно използвам Java за Back-End API тестинг, JMeter за тестинг на производителността и Selenium за автоматизацията.

Какво те отнесе до Острова?

Тогава исках да напусна България и да натрупам опит в чужбина. Идеята беше да се откъсна малко от България.

Какви са ти наблюденията за хората от ИТ сферата?

Виждам в ИТ сферата, че хората са много задълбочени в кода и продукта, който правят. Работят по много часове и не се занимават със себе си изобщо. Главно работата им е целият живот, което е доста тъжно. Защото хората от ИТ сферата са сред най-умните хора, които съм срещал. Вместо да се насочват в себеразвитие и да са по-добри на работното си място, те се развиват единствено в технологиите. Трябва да има баланс в работата и личния живот. Това не се получава в Англия. Особено при контракторството. когато ги притискат много крайните срокове.

Какво според теб трябва да се промени на база тези наблюдения?

Трябва да се започне от по-рано. Не трябва да се чете само ИТ литература и да се гледат филмчета за успокоение. Да се мисли повече в посока за себеразвитие и да се чете умните хора какво са написали. Препоръчвам да се четат книги за упражнения от китайската или индийската практика, или дори от християнството. По този начин ще станем по-добри за хората и най-вече за нашите колеги. Не може само да се пише код!

Ти се интересуваш от енергиите и духовността на хората. Каква е разликата между програмистите в Англия? Какъв профилът на програмиста?

Проблемът по принцип е един и същ навсякъде. Но отделям програмистите от Индия, защото те са израстнали в друга среда и са закърмени с обичаи, които ги връщат към духовното. Докато останалият свят – българи, поляци, англичани – те са фокусирани единствено в тяхната работа и това отнема от тяхната сила и енергия. Не се фокусират в развитието си, а просто свикват с обстановката. Не мога да слагам всички под общ знаменател, но това се вижда най-често.

Смяташ ли, че програмистите са атеисти?

Атеист не съм срещал. За мен атеист е човек, който не вярва в нищо. Програмистите имат усещане и вяра в невидимия свят, дори в бог. Не бих казал, че са атеисти.

Ти какво четеш по-конкретно за подобряване на личното развитие?

През последните 10 години чета как мога да живея по-здравословно.  Защото като пречистиш тялото, тогава започват да ти идват различни мисли. Под пречистване на тялото се разбира да не вкарваш токсини. Преди около 12 години баща ми получи инсулт и започнах да търся начини това да не се случи с мен. Чета статии за хранене и не го приемам за чиста монета, а го тествам върху себе си. Наблюдавам как се чувствам, дали съм по-продуктивен и т.н. Правя упражнения, които се казват “Петте тибетци”, също така чигун (Qigong) и медитация. Много са важни и дихателните упражнения.

Как ти се отразява ситуацията и как влияе на здравословния ти начин на живот?

Заради COVID-19 просто спрях алкохола и цигарите, защото няма толкова стрес. Всички неща за влиянието и как се запалих по тези учения ще излязат в книжка на английски език, която още пиша. Много ми се иска след това да се върна в България и да започна по книгата разработката на платформа и обучения за деца и родители. Имам кауза хората да бъдат по-човечни и това е смисълът на тези книги. В България съм забелязал, че хората са много груби. Звучи невъзможно да го променя, но това ми е мисия.

Как се запали по технологиите?

Като видях колко се плаща! Завърших “Компютърни системи” в Техническия университет, но универститетът не дава това, което се търси. Самообучих се да бъда маркетинг специалист, а след това се подобрявах с амбицията да достигна до най-високите позиции в ИТ сферата.

Как са съветите ти към българските програмисти да направят живота си по-духовен и по-качествен?

Най-важното е постоянно да са в час с новите технологии. След като намерят ритъма да се подобряват, второто нещо е да не бъдат пасивни програмисти и каквото им се даде да го правят, а да се търси най-добрия начин и да бъдат активни. Препоръчвам да пробват медитация и упражнения за дишане, ако не са. Според мен целта на човека е да става все по-добър и колкото повече остарява трябва да се чувства по-добре. Да наблягат на здравето и хранителните навици, защото това поддържа енергията. Тя ще помогне да се справят още по-добре на работа.

 

Интервюто проведе Атанас Нейчев

 

Тагове: , , , , , , , , , ,