24 април, 2024

Обикновено представят БАИТ като най-старата и най-голямата ИТ асоциация. Но БАИТ не е стара, защото 25 години е възрастта, в която човек се е самоопределил, изградил ценностна система и знае по кой път ще се развива”. Това сподели по случай 25-тата годишнина Председателят на УС на БАИТ, Огнян Траянов, в официално обръщение на страницата на асоциацията.

Той сподели, че това е чудесна възраст за Българската асоциация по информационни технологии, защото едновременно представлява енергичност и жизненост, но и познание и житейски опит.

Не сме голяма асоциация, не сме мегаБАИТ – големи са мечтите и плановете ни. А когато имаш големи стремежи, постигаш много, но и оставаш недоволен, защото идват следващите по-високи критерии и цели. Днес всички правителства, ЕК, целият свят говори за дигитална трансформация и ние сме ускорителите, катализаторите, гарантите за реализирането и в нашата икономика и общество”.

В изявлението си, г-н Траянов сподели още за отговорността на ръководителите на ИТ компании, които привличат изключително ценен човешки капитал, който трябва да бъде управляван мъдро не само в полза на собствениците и служителите, но и в полза на обществото. Това е така, защото именно фирмите от ИТ сектора са среда за формиране и израстване на средната класа от “знаещи, можещи, принципни, независими и добри граждани”.

Именно в рамките на БАИТ са се родили и изградили много инициативи и примери за иновативни подходи към обществени проблеми, като сред тях образованието винаги е било основен приоритет. Огнян Траянов изрази увереността си, че “всеки днешен ученик ще се реализира в професии с интензивно използване на ИТ и всяко дигитално умение ще му дава предимство в неговата професионална реализация”.

Обръщам се към вас, представители на ИКТ бранша и наши членове, с искрена благодарност, с респект и уважение, с признателност за доверието, за приноса към организацията ни, за участието в дейността й, за активната ви позиция, включително и когато тя е конструктивна критика, за взаимните насърчавания, когато е било трудно. Преминали сме през много предизвикателства. Силните предизвикателства ни сплотяват и правят по-силни. Много са и успехите ни в съвместни инициативи и проекти, с които позиционираме българските ИТ фирми, с които подкрепяме всеобхватното разпространение на ИТ у нас, с които отстояваме на интересите на бранша”, сподели още г-н Траянов и завърши, че в основата на всяко едно взето решение, БАИТ винаги е заемала принципни позиции в интерес на цялото общество, без да злоупотребява с мястото и ролята си в “авангарда на общественото развитие”.

Ние, екипът на DevStyleR, честитим искрено годишнината на БАИТ и им пожелаваме да запазят следваните до този момент принципни позиции, важни за обществото и ИТ индустрията в България!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author