18 април, 2024

 

 

Мария Даскаловa е студент във втори курс на специалността „Софтуерно инженерство“ в Бургаския свободен университет. Заедно с колеги разработват енергийна настилка, за която чакат патент. Те печелят конкурс за умни градове с нея. Мария ни разказва за идеята им и за потенциала на Бургас.

 

 

Как започна всичко? От къде ви дойде идеята?

Всичко започна, когато решихме да участваме в един преакселератор на Junior Achievement в София. Състезанието беше в три подразделения – медицина, суровини и икономика и умни градове. Доста спонтанно се получи всичко. Направихме проучваме от какво има нужда, какви са новите технологии и съвкупност от няколко идеи сглобихме тази.

Какво представлява настилката от техническа гледна точка?

Не мога да издавам още подробна информация, защото имаме само прототип. В момента доразвиваме и добавяме нови неща. Мога да кажа, че работи на кинетична енергия, като събира ситуациите от движение – пешеходци и велосипеди. Автомобили не минават отгоре, защото все още не е толкова здрава. Просто няма как да издържи. Енергията и вибрациите, които събира, ги преобразува в електричество. Всичко се складира в батерии, които да се използват примерно за осветление.

Докъде искате да развиете продукта? Каква е най-голямата цел?

Идеята е, че може да се сложи на много оживени места, като автогари и аерогари. По този начин ще спестява пари за електричество. Ще генерира буквално от въздуха събрана енергия, което ще спести много средства. Тази енергия може да се използва за много различни неща. Да се прехвърли на общини или на фирми, дори да се използва за благотворителност. Има подобни продукти вече, които се използват за подобни цели.

За обработката на данни какво използвате? 

Ако се сложат дадени модули може да събира информация за влажност на въздуха, но зависи от много неща.

С отворен код ли е? 

В момента не е с отворен код, защото по-голямата част е техническа. Сега е на база прототип, който предстои да бъде обновяван във времето.

Какви са стъпките сега? Какво предстои при вас?

Смятаме да си довършим и реализираме идеята. Очакваме развитие за патент.

Какво е да си студент по софтуерно инженерство в Бургаския свободен университет?

Изключително съм доволна. Преподавателите винаги са с нас и винаги ни помагат. Когато имаме нужда от информация и получаваме винаги съдействие от тях. Информацията от тях е поднесена добре и качествено. Дават ни често материали за размишление, за да ни мотивират да се интересуваме и да търсим в мрежата. Смятам, че си е на световно ниво.

А какъв разработчик искаш да бъдеш? Ако изключим стартъпа, с IoT технологии ли искаш да се занимаваш?

Първоначално се занимавах с Java и по-точно към Android Studio. Бях се насочила към смарт технологиите. Но честно казано IoT ми е доста по-интересно, защото е широкообхватно. Телефоните се оказаха елементарно нещо и стоят само на едно място. Поне аз така виждам нещата.

Смяташ ли, че развитието на един разработчик или стартъп може да се случи само в София? В Бургас има ли потенциал?

В Бургас със сигурност има потенциал. Дори мога да кажа, че Бургас е доста по-добра дестинация за развитие на нещо подобно като нашето. Все пак Бургас е най-целенасоченият град в България към smart city идеологията. Свръхпопулацията в София би оказала лошa услуга в този случай – ако говорим за стартъпа, може да се пренатовари настилката. Докато в Бургас има повече баланс за всичко.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , ,