25 април, 2024

Разработчици на Django и Python работят успоредно с доктори и изследователи, в създаването на аналитична open-source платформа, която преглежда електронните здравни досиета на милиони хора. Проектът е наречен OpenSafely и e в колаборация директно с NHS (National Health Service) в прегледа на огромни хранилища, така че да се разбере защо някои хора имат по-голям шанс от фатален край, вследствие на коронавирус. Също така – дали лекарствата, които пациентът приема могат да предотвратят развитието на тежки симптоми.

Разбира се, OpenSafely може да бъде в полза на здравеопазването и изследването и на други заболявания. В генерален план това е основната му идея, но в момента контекстът изисква фокус върху COVID-19. Платформата е създадена едва за пет седмици от Оксфордския университет, Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, както и здравни компании като TPP. NHS England освен, че предоставя своите данни, действа и като регулатор на целия процес.

Имаше необходимост от достъп до безпрецедентен мащаб от данни, но за тази цел ние трябваше да измислим и създадем модел, който е много по-сигурен от всички предходни,” съобщава Д-р Бен Голдейкър пред ZDNet, директор на EBM базата данни към Оксфордския университет.

От съображения по сигурността, OpenSafely използва серия от диференциални таблици, всяка от които предоставя все по-малко и все по-малко данни за отделен човек, а изследователите нямат никакъв достъп до необработените данни.

“Те трябва да опишат от каква аналитична група имат нужда. Това се случва в самия код и може да се управлява дистанционно. Важното е, че не могат просто за направят запитване до базата данни и да прегледат цялата информация. А именно в това се крият рисковете,” допълва Голдейкър.

Според него би било невъзможно да се опази сигурността на данните при традиционния начин на ползване – използване на големи екстракти информация, които се прехвърлят на локално ниво – нещо, което създава големи рискове. Изследователите могат да използват OpenSafely за преглед на електронни досиета, само и единствено в data центъра на NHS.

Друг ключов момент за запазване на прозрачността е, че OpenSafely качва информацията от работата на изследователите в GitHub. “By design,” както казва Голдейкър, всичко се споделя и следователно може да бъде проверено.

Първият резултат от работата на платформата, след преглед на 17 милиона досиета, е установяването, че хора с чернокож или азиатски произход е по-вероятно да достигнат до фатален край, вследствие на COVID-19.

Резултати от изследванията на OpenSafely тепърва предстоят, но Д-р Бен Голдейкър споделя, че разработчиците, работещи в платформата, имат голям опит със здравни данни и работата на NHS, което ги прави ценни за екипа.

“Те знаят как да използват GitHub, знаят как да използват Docker, пишат на Python. Същевременно, медицинските ни лица са наясно и с работата на разработчиците. По този начин целият екип е много по-креативен в създаването на нови инструменти и услуги”.

Очаква се данните от проучванията да дадат отговор, колко точно са ефективни различните лекарства срещу COVID-19, какви са рисковите фактори за развитие на тежки симптоми, как болестта се разпространява и засяга здравеопазването на отделни региони и т.н.

Всичко за OpenSafely можете да прочетете в официалния сайт.

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author