24 април, 2024

Екипът на Android днес обяви дългоочакваната публична бета версия на Android 11, след като отложи старта няколко пъти. Бета версията на Android 11 бе предвидена да излезе на живо през май на конференцията за разработчици на Google I/O, но тя ще бъде отложена за началото на юни. Но само два дни преди тази дата Google заяви, че отлага изданието отново, без да посочва причина за по-нататъшното забавяне.

Сега Google най-накрая пусна първата бета версия на Android 11 с акцент върху три ключови теми, а именно People, Controls и Privacy, заяви екипът на Android в блог публикация. От страна на контрола има нов специален раздел за известия за разговори, плюс по-добри контроли за гласов достъп за онези, които използват гласа си главно за управление на своите устройства.

Google също прави възможно незабавното и едновременно показване на контролите на устройството чрез просто натискане на бутона за захранване. Разработчиците ще могат да използват нов API, за да покажат приложенията си в тези контроли, заяви Google.

Междувременно новите медийни контроли трябва да улеснят потребителите на Android да превключват между изходни устройства, като слушалки и високоговорители, за тяхното аудио и видео съдържание. Android 11 също ускорява актуализациите за основните компоненти на операционната система.

В Android 11 ние удвоихме броя на актуализираните модули и тези 12 нови модула ще помогнат за подобряване на поверителността, сигурността и последователността за потребителите и разработчиците“, заяви екипът на Android.

В допълнение, новата версия въвежда нови функции и възможности, предназначени да направят разработчиците на приложения по-продуктивни, с актуализации на интегрираната среда за разработка на Android Studio, езика за програмиране на Kotlin и пакетите за приложения на Android.

Google заяви, че първата бета версия на Android 11 е достъпна за изтегляне днес, заедно с нейния окончателен комплект за разработка на софтуер. Разработчиците, които използват устройство Pixel 2, 3, 3a или 4, ще могат да получават актуализацията автоматично.

Тагове: , , , , ,