20 април, 2024

Софтуерният разработчик Дани Битман е туитнал за това как носенето на VR с часове на ден е повредило зрението му, съобщават от BBC. При посещение на специалист го оставили „притеснен за бъдещата му употреба на VR“, след като лекар обвинява технологията за причина на проблема със зрението му.

Очилата трябва да коригират проблема, но обикновено „се предписват само на 40-годишни“, сподели Битман. Асоциацията на оптометриците в Англия заяви, че не е видяла доказателства, че VR сетове могат да причинят трайно увреждане на очите.

Facebook Oculus в своя наръчник посочва, че един от 4000 може да страда от „замаяност, гърчове, потрепване на очите или мускулите„. Препоръчва на потребителите, страдащи от тези симптоми, да преустановят използването на сета и да посетят лекар.

Лекарите по-рано предупреждават, че виртуалната реалност, която е компютърно генерирана симулация на реална или въображаема среда, може да предизвика напрежение на очите, защото мозъкът е принуден да обработва визуални стимули по различен начин до нормалното.

Дани Битман, който работи като разработчик на виртуална реалност от четири години, предположи, че това може да се отрази на зрението му. „Току-що проведох първото си посещение на очен лекар от три години. Сега съм много притеснен за бъдещата си употреба на VR. Имам нов проблем с конвергенцията на очите, който действа като дислексия“, пише Битман.

 

 

Тагове: , , , , , , , , ,