22 юли, 2024

Българин може да е отличеният лауреат, който ще влезе в Глобалната зала на бизнес славата за 2020-та година. Единственият европеец сред осемте финалисти в престижния конкурс на международната организация Junior Achievement за тази година е сънародникът ни Борис Колев. Жури от над 230 експерти в различни сфери на бизнеса ще гласува до 5 юни.

Борис е изпълнителен директор на CSR Bulgaria – Българската мрежа за корпоративна социална отговорност и вицепрезидент „Бизнес развитие“ във финтех концерна Devexperts. Той е възпитаник на Junior Achievement у нас, сериен и социален предприемач с дългогодишен опит в проекти за устойчиво развитие и социална отговорност, на технологични компании и проекти в сферата на иновациите.

Борис Колев е оценен високо от журито заради успешните си предприемачески и социални проекти от най-ранна възраст, за социалното въздействие на своята дейност и за приноса към следните Глобални цели за устойчиво развитие на ООН:

  • Качествено образование
  • Устойчиво икономическо развитие и достоен труд
  • Намаляване на неравнопоставеността
  • Устойчиви градове и общности
  • Партньорства за устойчиво развитие

Инициативата “Глобална зала на бизнес славата 2020” е на най-голямата глобална организация за предприемаческо и финансово образование в света с над 100 годишна история –  Junior Achievement Worldwide. От старта си през 1975 г. до 2009 г., Бизнес залата на славата включва 247 лауреати – създатели на успешни компании, пионери в индустрията, както и лидери, променили света. В класацията през годините са били отличени хора като политиците Джордж Вашингтон и Бенджамин Франклин, създателя на едноименните самолети Уилям Боинг, козметичния бос Есте Лаудер, рекламния гуру Дейвид Огилви, инвеститора Уорън Бъфет, автомобилни и технологични пионери като Хенри Форд, Уилям Хюлет и Дейвид Пакард, Стив Джобс, легендата в анимацията Уолт Дисни. Всички те са демонстрирали огромна отдаденост към развитие и подобряване живота на определени общности – местни и глобални. Историята на всеки от тях е вдъхновила милиони млади хора в началото на техния кариерен път.

След пауза от 10 години, конкурсът е възобновен и доразвит и отворен за нови номинации през 2020-та година. Сегашните кандидати са илюстрация на ефективността от работата на Junior Achievement в над 100 страни от всички континенти, защото са възпитаници на организацията. Избраните финалисти са доказали с дейността си, че се опитват да направят света по-добро място, следвайки Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Това е и една от мисиите на организаторите – да убедят младите хора по света, че те имат силата да правят добро и да променят света.

Журито, оценяващо кандидатите е впечатляващо. Негови членове са над 230 души, чийто списък е като справочник за успешни бизнес лидери. Те също са част от Световния управляващ борд на JA, Глобалния съвет на JA, Университетските съветници на JA и председатели на управителните съвети на JA в множество държави, включително България (Бони Бонев).

Номинацията на Борис Колев разгледайте на https://www.businesshalloffame.org/boris-kolev

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,