25 април, 2024

На провелата се дигитално конференция Microsoft Build, компанията обяви своя новосъздаден суперкомпютър, който се нарежда в топ 5 на суперкомпютрите в света. С инфраструктурата, хоствана на Azure, ще могат да се обучават изключително големи модели на изкуствен интелект. Проектът е изработен в колаборация с компанията OpenAI и е значителен успех в партньорството, обявено през миналата година.

В официалния си блог, от Microsoft описват по-подробно детайлите по изобретението. Кевин Скот, Chief Technical Officer в Microsoft, споделя, че повечето хора към момента интуитивно разбират как работят персоналните компютри като платформа. Купуваш си компютър, но не можеш да очакваш, че всички функции, които той ще изпълнява, са свързани с това, което е в него.

Точно това имаме предвид, като казваме, че AI се превръща в платформа. Взимаме много широк спектър от данни и създаваме модел, който да изпълнява основен сет от дейности. След това го предоставяме на милионите разработчици по света, които могат да измислят множество интересни и креативни функции и разработки” споделя Скот.

От Microsoft казват, че целта е да създадат достатъчно оптимизирани инструменти за обучение и ресурси, необходими за големи изчисления, които да са достъпни чрез Azure AI услугите или GitHub. За да се обучават огромни модели изкуствен интелект е необходима сериозна инфраструктура, клъстери с най-съвременните хардуер технологии и широкоспектърни мрежи.

Суперкомпютърът, разработен от Microsoft и OpenAI е единна система с повече от 285 000 CPU ядра, 10 000 GPU и скорост на мрежовата свързаност от 400 гигабита в секунда за всеки един GPU сървър. Спрямо конфигурацията, машината попада в топ 5 на TOP500 суперкомпютри в света.

 

Тагове: , , , , , , ,
Author