19 април, 2024

Изследователи в Австралия са достигнали до най-бързата отчетена някога скорост на интернет. Екип, съставен от представители от Кралския институт по технологии в Мелбърн (RMIT), Университетът Монаш и Университетът в Суинбърн, успя да установи скорост от 44.2 терабира (Tbps) в секунда!

Информацията предава BBC, които също така дават пример с това, че тази скорост позволява да бъдат изтеглени 1000 HD филма за секунда. Изследователите споделят, че са достигнали до скоростта, като са заменили 80 лазера от използвания хардуер на телекомите, със само едно устройство, наречено “micro-comb”.

Micro-comb е имплементиран във вече съществуващата инфраструктура на Националната широколентова мрежа на Австралия (NBN) и резултатът е най-голямото количество данни, образувани от един оптичен чип – същият, използван за фибро-оптичната широколентова система по света към момента.

Бил Коркоран, лектор по електрически и компютърни системи в Университета Монаш, споделя, че това е огромен пробив, който е способен да промени бъдещето на интернета, но същевременно и да ни загатне за него. Освен това, резултатът от този тест идва тъкмо на време – момент, в който интернетът е от огромно значение за работата на милиони хора по света, изолирани по домовете си.

Нашият експеримент демонстрира способността на влакната, с които вече така или иначе разполагаме, да бъдат гръбнака на комуникационните мрежи, както сега, така и в бъдещето,” споделя Коркоран за BBC.

Той казва и, че скоростта на данните не е важна само за качеството на филмите в Netflix платформата, като дава пример със самоуправляващите се коли, медицината образованието, финансите – сектори, които могат да извлекат големи ползи от скоростта на интернета и да трансформират живота ни.

Тагове: , , , , , ,
Author