19 април, 2024

Доброслав Димитров е основател на Imperia Online, съосновател на образователния център ИТ Таланти и председател на БАСКОМ – Българска асоциация на софтуерните компании. Продължаваме разговорът с него и подемаме към една изключително важна тема за българския ИТ сектор – необходима ли е държавна помощ и какъв, всъщност, е начинът, по който българското управление може да помогне на сектора?

Мнението на г-н Димитров е достатъчно красноречиво:

Твърдо смятам, че ИТ браншът няма нужда от помощ от държавата. Има нужда от това държавата да не го закача. В БАСКОМ смятаме следното – ние (ИТ сектора) работим добре, но държавата трябва да ни даде възможност за това. Сега ще работим малко по-трудно, но продължаваме и ще се справим. За мен всяка една държавна намеса е опасна, но има сектори, които имат огромен проблем в момента и имат реална нужда от помощ. Туристическият сектор е такъв пример. Това лято няма да има бизнес и могат да бъдат убити хиляди, хиляди ресторанти и хотели. Дори целия сектор. Докато при нас работата ще намалее частично.

Какво още не трябва да прави държавата? Очаквайте втора част на интервюто, като преди това нека си припомним какво каза Доброслав Димитров в предходната ПЪРВА ЧАСТ.

Тагове: , , , , ,
Author