24 април, 2024

По време на безпрецедентна научна кампания върху антарктически ледник изследователи направиха първите снимки на основата на ледника Thwaites на океанското дъно с помощта на роботизирана подводница. За ледника е известно, че е с размерите на щата Флорида и допринася за повишаване на морското равнище.

Изображенията, заснети от роботизиран подводен уред – Icefin, представляват голяма част от база данни, събрани от различни експерименти на международния екип.

Научната кампанията, която представлява първото по рода си изследователско проучване на ледника, съвпадна с 200-та годишнина от откриването на Антарктида през 1820 година.

Глобалното затопляне предизвиква топенето на Thwaites вече с около 4%, което става причина за глобално покачване на морското равнище.

Интересен е фактът, че изследователите са имали опасения, че нестастабилност в основите може да доведе до неконтролируемо разпадане на ледника и повишаване на морското равнище с цели 25 инча.

Целта на проучването е чрез изучаване на множество различни положения на Thwaites да се събере информация и да се изчисли вероятността ледникът да достигне подобна нестабилност през следващите десетилетия.

Подводната роботизирана подводница – Icefinкоято се превръща в “героят” на изследването, е проектирана в лаборатория на Технологичния Институт в Джордия (Georgia Institute of Technology).  За да може Icefin да достигне до целта си е използвана и специална бормашина с гореща вода, която да отвори дупка в ледника на дълбочина от 590 метра.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,