4 март, 2024

Team Fortress 2 може и да е леко позабравен хит, но CS:GO поддържа години наред своето ниво в топ 5 на най-играните игри в световния гейминг. Защо обаче изникна паника в интернет общностите и за двете заглавия? По странни обстоятелства source кодовете на CS:GO и TF2 изтекоха в различни форуми, торент сайтове, Twitter и Reddit. 

Според изданието ZDNet, от Valve – компанията разработила игрите – са се свързали с тях, съобщавайки, че няма поводи за безпокойство. Но едно “безопасно е” не може да успокои общностите, които не спират да споделят тревогите си, най-често изразени просто с “DO NOT PLAY”. 

От Wired също получават информацията за случилото се, като се разбира, че изтеклият код на CS:GO е от build, направен през 2017 г. В официалните Twitter профили на CS:GO и TF2 се съобщава, че този код е издаден специално за техни партньори, но още през 2018 г. успява да лийкне. 

Достъпът до source кода е силно контролиран, но според Тейлър Маквикър, човекът, движещ Valve News Network канала в YouTube, проблемът може би идва от това, че малка група от хора е имала нелицензиран достъп до кода. 

Въпреки успокоенията от страна на Valve, в Reddit са създадени различни групи, в които потребители споделят своите притеснения от ситуацията. Най-лошият сценарий е, че при multiplayer игра, при влизане в сървър, компютърът ви може да бъде хакнат и без да знаете да се заразите с вирус. Могат да бъдат използвани данните ви и най-вероятно целият ви Steam профил ще бъде потърпевш. Съветва се на този етап да се преустанови играенето на двете игри, като доста заклети геймъри не са никак доволни и дори вече съществуват генерални обвинения към лошия късмет, съпътстващ 2020 г. Сред коментарите дори се обсъжда, че този лийк на source кода, теоритично означава, че някой може да направи нова Team Fortress 2 игра. 

Сред съветите и препоръките между общностите се споделя, че не е необходимо да се деинсталират игрите и всякакъв вид предпазливост опира до избягване на multiplayer игра. Това значи, че цялата ви Steam информация и предмети са в безопасност и профилът ви не е засегнат, но не се знае дали ще остане така, след като играете в сървъри. От Valve споделят, че играенето е възможно, но задължително трябва да се случва в официалните сървъри. Влизането в случани ви поставя под риск. 

Тагове: , , , ,
Author