24 април, 2024

Китай все още продължава да се възстановява след пандемията с коронавируса. Китайското правителство използва така наречената цветна система с QR код или още “health code”, за да контролира движенията на хората и да предотврати повторно разпространение на COVID-19. Автоматичното генерираните на QR кодове е индикатор за тяхното здравословно състояние. Хората, посещавайки обществени места и институции ще бъдат сканира с индивидуален код.

Получаването на “health code’’ става, когато хората попълнят своето име, идентификационен номер или номер на паспорт. Трябва да бъде споменато дали са пътували някъде и били ли са контактни със заразени от COVID-19. След като информацията бъде потвърдена, всеки потребител придобива код с червен, кехлибарен или зелен цвят. Потребителите с червен цвят ще бъдат поставени под карантина за 14 дни, тези с кехлибарен за 7 дни, докато зеления код е за свободно движещите се.

Китай разчита на помощта на двата най-големи интернет разпространители – Alibaba и Tencent, затова техните приложения Alipay (за мобилни разплащания) и WeChat (платформа за видео разговори) придобиват нови функции, показващи цветните QR кодове. WeChat пусна услуга за проследяване, като по този начин китайското правителство ще отчита дали все още има болни.

Тагове: , , ,