7 юни, 2023

Инициативата за отбелязването на международния празник тръгва от България

Днес – 22 април е Международен ден на Земята – уникален нерелигиозен празник, отбелязван от около милиард души по цял свят. Дейностите по време на празника се планират и ръководят всяка година от Международната мрежа за Деня на Земята. Мрежата координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Нейната основна цел е да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Знаете ли че?

Денят на Земята се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев.

Инициативата се радва на широката подкрепа на други министри на земеделието от цяла Европа.

Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята.

Тази идея намира силна подкрепа от председателя на Международния Земеделски Институт в Рим – Де Микелис. Денят, който е бил предложен, е 21 март. Денят има и астрономическа стойност и може да задоволи всички изисквания на всички страни от Северното и Южното полукълбо на Земята.

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Как може да се включите?

Може да прегледате посланията в социалните мрежи и да изберете вашия начин на подкрепа.

Даваме идея да започнете с туита на Далай Лама:

Ето няколко линка, които може да събудят вашия интерес в подкрепа на деня на Земята и на екологията като цяло:

Ако се чудите откъде да започнете – пробвайте от тук change.org

Повече за Международния ден на Земята четете в Wikipedia.

Тагове: , , , , , , , , , , ,