18 май, 2024

SAS и Software Group обединиха усилия в създаването на интегрирана платформа, която има за цел да подкрепи българското правителство в борбата срещу COVID-19.

Системата, наречена COV.ID, представлява национален централизиран регистър на случаите с COVID-19 в България. Тя се очаква да има ключова роля за намаляване на разпространението на новия коронавирус.

Проектът е част от общонационална инициатива, предприета от българския Министерски съвет и беше официално представен от премиера Бойко Борисов на пресконференция на 4-ти април в София.

Тук може да гледате представянето на системата: ИТ момчетата срещу COVID-19

Платформата COV.ID, разработена от Software Group, дигитализира събирането на лични и медицински данни от институции, работещи със случаи на COVID-19, като регионални здравни инспекции, гранична полиция, МВР, общопрактикуващи лекари, болници, лаборатории и общини. Системата обработва данните по структуриран и сигурен начин, като дава на специализираните държавни институции информация в реално време. Тя е интегрирана със SAS Visual Analytics – софтуер, който осигурява интерактивни, многоизмерни визуализации и автоматизиран анализ на епидемиологични данни, както и прогнози за потенциалното въздействие на епидемията.

„Гордеем се, че допринасяме за борбата срещу пандемията. Чрез предоставянето на технологично решение, което може да обработва големи количества данни и да дава смислена информация, ние помагаме на отговорните органи да вземат правилни решения. Това не може да бъде проект на един отдел. За да успеят, държавните органи, гражданските организации и експертите в областта на здравеопазването като епидемиолозите, трябва да работят заедно. Щастлив съм да видя този холистичен подход, при който нашите доверени партньори се възползват от данни, за да дадат резултати.“, заяви Георги Робев, представляващ  SAS в България.

В допълнение към интерактивните геопространствени доклади, SAS Visual Analytics предоставя епидемиологични данни, усъвършенствани в най-добрите практики, прилагани при създаването на модели на тази пандемия в много страни по света.

Очаква се да помогне на правителството в следните области:

  • моделиране на различни сценарии, свързани с пандемиятa
  • оптимизация и разпределение на ресурси (човешки, материални и финансови)
  • контрол и предотвратяване на разпространението на вируса
  • пълен анализ на процес на лечение на пациентите с COVID-19.

„Нарастващата заплаха за общественото здраве и необходимостта от незабавни мерки изискват централизирано и ефективно решение. Имаме удоволствието да си партнираме със SAS и да се борим с COVID-19, като използваме богатия си опит в дигиталните решения и системната интеграция “, каза Калин Радев, изпълнителен директор на Software Group.

COV.ID вече е интегриран с географска информационна система в мобилно приложение “ViruSafe” за граждани, разработено от партньорски компании, както и със системите на държавните институции, отговорни за мониторинга и намаляването на разпространението на COVID-19. Управлението на проекта, информационната сигурност и управлението на данни се осъществява от националния интегратор Информационно обслужване АД, ключов партньор в ИКТ на държавните институции.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,