23 април, 2024

Само за 10-ина дни няколко технологични компании успяха поставят основите на национална информационна система за борба с COVID-19 и то на символичната цена от общо 3 лева.

https://vimeo.com/404379183

Това беше и основната тема на брифинга в Министерски съвет днес, в който взеха участие премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“.

В началото на брифинга премиерът Борисов приветства мениджъри от ИТ сектора и по-късно той други представители на кабинета и Оперативния щаб изразиха благодарности към технологичните компании.

“Изготвихме информационна система, с която да улесним работата на щаба, на здравните заведения, както и да улесним достъпа до информация”, така започна брифинга премиерът Борисов.

Разработената информационна система представлява централен регистър. Тя ще събира достоверни данни от всички институции, от една страна, и от мобилно приложение, в което гражданите ще имат възможност да въвеждат информация за здравословното си състояние, а най-вероятно алгоритъм ще дава насоки на потребителите.

За тези 10 дни успяхме да разработим „сърцето на система“, където постъпват всички тези данни”, заяви Калин Радев от компанията, разработваща централизираната система за данни.

Данните ще бъдат споделяни с Оперативния щаб, МВР, РЗИ, Гранична полиция, болници и други институции. Това обаче щяло да става изцяло на доброволен принцип.

“Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, за да може всеки да се информира за текущото си здравословно състояние. В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура, така че да не се губят мерки”, обясни Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“.

 

“Това е приложение, което всеки гражданин може да свали доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи”, заяви Пламен Цеков от ScaleFocus.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,