26 април, 2024

Учени от MIT достигнаха до решение, способно да редуцира стреса в човек. Завишените нива на хормоните на стреса, каквито са адреналин и кортизол, са свързани с редица ментални смущения, сред които попадат депресията и посттравматичният стрес. Но използвайки магнитни наночастици, учените успяват да стимулират надбъбречната жлеза, чрез което и да контролират от дистанция освобождаването на хормоните. Този подход може да е началото на по-задълбочено разбиране за това, как хормоните влияят на психическото здраве.

Специално създадените наночастици се инжектират в надбъбречната жлеза и при излагане на слабо магнитно поле се нагряват, което отключва йонните канали, отговарящи на затоплянето. След това хормоните биват освободени. “Опитът ни е свързан с третирането на стресови отклонения чрез модулирането на периферната функция на органа, вместо значително по-инвазивна процедура на централната нервна систера,” споделя Полина Аникеева, професор по мозъчна и когнитивна наука в MIT. “Някои неврологични смущения могат да бъдат излекувани чрез периферията ако се научим как да моделираме локалното, а не директно да се отправяме към централната нервна система,” допълва тя.

За да стимулират освобождаването на хормони, изследователите използват йонните канали, които контролитат притока на калций в клетките на надбъбречната жлеза. Както вече споменахме, тези канали биват стимулирани по различни начини, както и от топлина. Когато калцият премине през отворените канали на клетките, те започват да изпомпват хормони. “Ако искаме да модулиране хормоните, ние трябва да модулираме и притока на калций в клетките,” казва Декел Розенфелд, част от екипа на Аникеева.

В новинарския журнал на MIT учените разказват и още по-подробно как се е стигнало до наночастиците, необходими за стимулацията на топлинно-чувствителните канали. Те са създадени от магнетит, вариант на железен оксид, формиран от миниатюрни кристали с големина 1/5000 от тази на човешката коса. При опит с плъхове, учените разбрали, че тези частици могат да бъдат инжектирани директно в надбъбречната жлеза и да останат там в рамките на поне 6 месеца. Когато плъховете били изложени на слабо магнитно поле – около 50 Милитесла, 100 пъти по-малко от това в един Ядрено-магнитен резонанс, частиците загрели до около 6 градуса по Целзий – температура, достатъчна да отключи калциевите канали без да увреди обкръжаващата тъкан.

 

Тагове: , , , , , ,
Author