25 април, 2024

Създаването на национална информационна система за борба с COVID-19 беше основната тема на брифинга в Министерски съвет днес, в който взеха участие премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски и представители на “Информационно обслужване”.

“Изготвихме информационна система, с която да улесним работата на щаба, на здравните заведения, както и да улесним достъпа до информация”, така започна брифинга премиерът Борисов.

Разработената система ще събира данни от мобилно приложение, в което гражданите ще имат възможност да въвеждат информация за здравословното си състояние, а най-вероятно алгоритъм ще дава насоки на потребителите.

Данните ще бъдат споделяни с Оперативния щаб, МВР, РЗИ, Гранична полиция, болници и други институции. Това обаче щяло да става изцяло на доброволен принцип.

“Работата с лични данни или чувствителна информация продължава да се прави от тези, които са се занимавали досега с това. Цялата въведена информация от гражданите ще е изцяло по тяхно желание”, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

“Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, за да може всеки да се информира за текущото си здравословно състояние. В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура, така че да не се губят мерки”, обясни Ивайло Филипов от “Информационно обслужване”.

“Това е приложение, което всеки гражданин може да свали доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи”, заяви Пламен Цеков от ScaleFocus.

Всички данни, които събира приложението, ще постъпват в централен регистър. Тази система се разработва от компанията Software Group. Там ще постъпват и информация от информация от РЗИ, Гранична полиция и много други източници. Целта е да се подават данни към МВР, личните лекари, да има възможност за въвеждане на лабораторни резултати и да се следи състоянието на карантинираните.

За тези 10 дни успяхме да разработим “сърцето на система”, където постъпват всички тези данни”, заяви Калин Радев от компанията, разработваща централизираната система за данни.

Мобилното приложение се нарича ViruSafe. То пък е разработено за 2 седмици от екип на софтуерната компания ScaleFocus, както става ясно от прессъобщение, публикувано на сайта на компанията. Очаква се приложението да бъде с отворен код. (Open Souce – бел. ред.).

Приложението ViruSafe е безплатно и ще може да бъде сваляно от Apple Store и Google Play от идния понеделник. При свалянето на телефоните се изпраща валидиращ код чрез SMS, който също е безплатен.

Според Кирил Ананиев, министър на здравеопазването, създаването на национална информационна система за борба с COVID-19 е от изключителна полза за борбата с коронавируса.

“Осигуряването на връзката между отделните институции също е изключително важна цел, тъй като са обвързани лични лекари, лабораториите, болниците, пожарната. На база на информацията, която получаваме, можем да предприемем съответните мерки, за да намалим разпространението на коронавируса”, каза министър Ананиев.

По мнение на проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб, новата система може да събере необходимите данни за преболедувалите и така да се вземат научно обосновани решения как могат да се разхлабват мерките у нас.

“Всички държави, които успешно се борят с COVID-19 ползват подобни софтуерни решения”, допълни началникът на оперативния щаб.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,