26 април, 2024

На всички ни се налага от време на време конферентен разговор с колегите. Сега, докато сме си по домовете можем да проведем виртуалната оперативка и по пижама, разбира се, но все пак страничният шум остава проблем и често се налага да слагаме показалец на уствклюните си, гледайки лошо някой около нас. В други случаи проблемът не е задължително да е от конкретен човек. Шум от климатика може да влиза по дразнещ начин в звукоприемника, може да се чува натискането по клавишите, дъвченето на храна, кучешки лай или най-дразнещото – в конферентната връзка да попада шум от вентилатора на нечий лаптоп. Но ето, че от Microsoft са намерили решение на този проблем, използвай изкуствен интелект и скоро ще можем спокойно да слушаме какви задачи са отметнали колегите ни, докато хрупаме чипс.

Решението е в изработването на AI, който успява да блокира абсолютно всички околни звуци и шумове, освен гласа на говорещия. Идеята е, че изкуственият интелект разпознава гласа ви, което автоматично му позволява да изолира останалото, случващо се в помещението. Разработката ще е от голяма полза за всички, които използват Microsoft Teams и комуникират през него.

Филтрирането на шум или “real-time noise suppression” ще бъде на разположение за всички малко по-късно през годината и се очертава да е една от мерките за по-добра конферентна връзка, които от Microsoft ще предложат. Друго, за което се говори е опция за “блърване” или замазване на околната среда във видео разговор, което да позволява видимост единствено към лицата на комуникиращите, без да издава секретни детайли от помещенията, в които се намират.

 

Тагове: , ,
Author