25 април, 2024

PinePhone, създаден от компанията Pine64, все още няма конкретна операционна система, с която да работят устройствата, като вече дори бяха тествани четири различни, с цел да се преценят плюсовете и минусите на всяка. Но ето, че започва да се очертава яснота в бъдещето на телефона. Оказва се, че работата му върви гладко с Ubuntu Touch. 

Операционната система е създадена от Canonical, но разработката е продължена от Ubports. Техният разработчик Мариус Грипсгард демострира във видео как точно опепира PinePhone с Ubuntu Touch и всичко изглежда доста гладко. 

Търсене в браузъра или пускане на видеа през YouTube, инсталиране на приложения – всичко се случва без лагове в операционната система, което всъщност е фундаменталната идея. Все пак телефонът е бюджетен или low-cost, а именно в тези устройства най-важното е операционната работа да не демонстрира разликата в цената от други телефони. 

Важното е, че около Pine продуктите се заформя една добра общност, което пък автоматично ще означава, че поддръжката от страна на Linux ще остане все така ефективна. 

Можете да видите клип с тестове на четири различни операционни системи ТУК.

Author