19 април, 2024

Той не е само човекът, който е направил Android без Google. Той е Гаел Дювал – основателят на /e/ Foundation и Mandrake Linux. Г-н Дювал по принцип не дава съвети, но тук ще получите специален.

Как се крие зад името /e/ Foundation?

Това не означава нищо, а само името на нашия проект.

Колко голям е Вашият екип в момента?

Екипът е комбинация от служители и доброволци с повече от 50 души, без да броим тези в общността, които тестват и докладват бъгове.

Колко и какви цели има фондацията тази година?

Започнахме с потребителите, работещи с технологии на много високо ниво и разширяваме потребителската база до хора с по-малко познания. В момента нашата база е комбинация от потребители, които умеят да използват технологиите, които знаят как да флашнат смартфон и хора, които са много притеснени от Googlе и тяхната политика за поверителност на данните, но имат много ограничени технически познания. За тези хора имаме някои смартфони, с предварително инсталиран на висококачествен хардуер /e/ OS за продажба.

Сега ще обявим софтуер  „/e/ easy installer“, който ще направи флашинг процеса много по-лесен, просто като включите смартфона към компютър и стартирате специалното приложение, което ще свърши по-голямата част от работата.

Също така, ще пуснем  /e/ OS преди следващото лято на силно търсен хардуер като Fairphone3, PinePhone и Galaxy S8.

Защо обикновените потребители трябва да се грижат за това техните данни да не попадат в ръцете на големите корпорации и правителства?

Защото, когато давате вашите данни, можете да бъдете манипулирани и комерсиално експлоатирани. Смятам, че хората трябва да бъдат по-загрижени за това, освен ако не искат да живеят в тоталитарен свят.

Поверителността на потребителя трябва да бъде гарантирана, подобно на пощенските услуги и телефонни обаждания. Никой не би си представял, че корпорация или правителство отваря всяко писмо преди разпространението или автоматично слуша обажданията на всеки потребител. Това се случва сега със смартфоните и уеб гиганти като Google. Тази ситуация заплашва свободата и демокрацията.

Много услуги в днешно време зависят от събирането на данни от потребителите, пускането на ML на него и подобряването на UX. Как разпределяте използваемостта/практичността с неприкосновеността на личния живот?

Тази гледна точка се поддържа особено от тези, които искат да знаят всичко за потребителите. Но те биха могли да обучават AI с анонимни данни, без да компрометират моделите на машинно обучение. Всъщност, това, което искат, е да изградят подробен личен профил на всяко човешко същество в света с една цел: продажба на реклами на по-висока цена.

От друга страна е вярно, че има ограничения при настоящата технология. AI все още е в праисторическо състояние. За да разпознаете писмо с достатъчна точност, трябва да обучите AI с набор от 100 000 или 200 000 проби от букви. Но 3-годишната ми дъщеря има нужда само да види всяка буква по два пъти в азбуката, за да запомни всички и да ги разпознава в различни форми.

AI ще трябва да премине от Big Data към Small Data.

Наскоро ЕС прие GDPR за справяне с проблемите на личния живот и събирането на данни на гражданите на ЕС. Как бихте преценили ефекта му върху поверителността на потребителите и какви допълнителни стъпки бихте препоръчали?

Според мен GDPR е като “да гипсираш дървен крак”. С настоящото си изпълнение е безполезен, но поне прави едно нещо – повдига въпроса за събирането на данни и дебата за поверителност на медиите и на по-голяма аудитория.

Следващата стъпка е да се възприеме подхода „поверителност по дизайн“. Това е друга история.

Можете ли да направите оптимистична и песимистична прогноза за състоянието на поверителността на потребителите след 10 години?

Оптимистичен: В момента има толкова много инициативи по тази тема и смятам, че това е доказателство, че потребителите, корпорациите и по-общо пазарът изисква нещо по-различно, по-етично за ИТ продуктите. Така че, ако ни помогнат малко чрез регулации, всички тези инициативи ще станат основни след 5 до 10 години.

Песимистичен: Интернет гигантите са толкова големи и разполагат с толкова пари, че могат да убият нашите инициативи и да повлияят на много правителства, за да избегнат регулирането. Ако това се случи, светът ще бъде управляван от няколко огромни частни корпорации, които ще управляват целия свят по всякакви аспекти, икономика, политика, човешки живот, здравеопазване, като меки диктатури.

Как смятате да поддържате облачната част на /e/ екосистемата, без да има потребители, които си плащат? (Понастоящем потребителите плащат само еднократна такса за устройството).

Имаме много възможности за осигуряване на приходи, ако имаме голям брой потребители, дори и с гаранции за тяхната поверителност. 😉

Вече въведохме Premium планове за съхранение на данни за тези, които се нуждаят от повече от 5 GB хранилище в ecloud.global.

Имате ли някакви планове в близко бъдеще да представите нов /е/ телефон?

В близко бъдеще ще има поне 3 нови поддържани модела и говорим с няколко производители на хардуер, които да проектират нов телефон, но това няма да е през 2020 г.

Случвало ли Ви се е да говорите или просто да разговаряте неофициално със служител на Google относно идеята ви за Android без Google? Това е въпрос на любопитство.

Не. Не мисля, че Google се интересува от нещо без Google. 🙂

Какво Ви мотивира?

Да направя нещо добро за моите деца и света.

Като основател на Mandrake Linux, какви са приликите и разликите в поддържането на Linux дистрибуция и Android дистрибуция?

Това е интересен въпрос! Всъщност няма толкова много разлики. И по някакъв начин това, което правим, е един вид „Android дистрибуция“ със специфично пазарно позициониране.

Въпреки това, в сравнение с дистрибуция на Linux, понякога Android е доста голяма бъркотия и е много голямо предизвикателство добавянето на нови функционалности от различни източници. И това особено за 90 различни устройства, компилацията за всяко от което отнема между 1 и 2 часа.

За щастие с всички мощни инструменти за това, създадената от нас платформа е невероятно мощна и солидна. Липсват автоматизирани инструменти за тестване, но това е нещо, върху което работим в момента.

Мислите ли, че технологиите с отворен код са тенденция? Можете ли да споделите някои идеи как да информираме и разпространяваме повече за тях?

Мисля, че технологиите с отворен код стават все по-популярни. Светът се нуждае от отворени стандарти, а не от затворени стандарти. И мисля, че днес млад инженер, който вече е създал или е допринесъл за проекти с отворен код, ще има повече възможности да получи хубава работа. Изумен съм от броя на младите инженери, които споделят своя GitHub акаунт в CV-то си, за да покажат всички проекти, за които са допринесли или създали. Това не беше така преди 10 години.

Запознати ли сте с стартиращата екосистема в Източна Европа? Какво е Вашето наблюдение за стартъпите?

Не съм толкова запознат с екосистемата, но знам, че има много талантливи инженери и обещаващи стартъпи. Въпросът сега и той е един и същ навсякъде в Европа – какво можем да направим, за да може повече от тях да се разраснат и да имат значително икономическо въздействие, като останат европейски организации.

Можете ли да дадете съвет на всички български разработчици там?

По принцип не давам съвети. 🙂 Нещо, което бих могъл да кажа, е: Осъзнайте колко сте умни. Бъдете наясно с потенциала си. Изграждайте, правете страхотни неща, страхотни продукти. Помислете какво е важно за вас, за вашето семейство и държава. Проектирайте живота си, всичко е възможно!

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,